ŽIVI U RUSIJI

SNOWDEN SE NADA DA ĆE MU FRANCUSKA DATI AZIL 'Primiti nekoga poput mene ne znači napasti Sjedinjene Države'

Edward Snowden
 Profimedia, Sputnik

Američki zviždač Edward Snowden nada se da će mu Francuska dati azil, rekao je u intervjuu za francuski Inter radio, koji će biti objavljen u ponedjeljak, a čiji su kratki izvaci objavljeni u subotu.

Izvaci iz intervjua dostupni na Twitteru francuske radio postaje pokazuju da je Snowden rekao kako bi "volio vidjeti" da mu francuski predsjednik Emmanuel Macron omogući život u toj zemlji.

Za sada se ne zna kada i gdje je napravljen intervju.

- Nije samo Francuska u pitanju, već zapadni svijet, sustav u kojemu živimo. Zaštititi zviždače nije neprijateljski čin. Primiti nekoga poput mene ne znači napasti Sjedinjene Države - rekao je Snowden prema izvatcima.

Američki zviždač Snowden živi u Rusiji od 2013., kamo je izbjegao i dobio azil, a dozvola boravka produljena mu je do 2020. Radio je za američku obavještajnu službu NSA kada je 2013. objavio podatke o svjetskom nadzoru komunikacija i interneta.

Mnogi aktivisti za ljudska prava smatraju ga herojem, a američke vlasti žele mu suditi zbog puštanja u javnost tajnih podataka i optužile su ga špijunažu te otkrivanje državnih tajni.

Snowden će 17. rujna objaviti svoje memoare istodobno u dvadesetak zemalja među kojima i u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu, Tajvanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2022 20:14