IZBJEGLICA IZ AMERIKE

SNOWDENOV OTAC STIGAO U MOSKVU 'Moj sin nema više od čega živjeti, mora naći posao'

 Screenshot/YouTube

Jutros oko 8 sati po moskovskom vremenu na aerodrom Šeremetjevo sletio je Lon Snowden, otac trenutno najtraženijeg čovjeka na svijetu Edwarda Snowdena koji je prije nekog vremena pobjegao u Rusiju. Ondje je dobio privremeni azil, dok ne nađe zemlju koja će ga prihvatiti.

Snowdena starijeg na aerodromu je dočekao Edwardov ruski odvjetnik Anatolij Kučerena, dok, kako javlja tv postaja Rusija 24, sam Edward Snowden na aerodromu nije viđen, a mjesto njegova boravka je tajna.

No, kako je kazao Kučerena, ovo će biti prvi susret oca i sina nakon njegova bijega iz SAD-a. Kučerena je napomenuo da su ruske vize dobili i Edwardova mama, baka i djed, ali nije kazao kada se može očekivati i njihov dolazak sinu razmetnom.

Nakon dolaska u Moskvu Snowdenov se otac obratio kratko novinarima, kazavši da je njegov sin nevin, ali da se vjerojatno više nikada neće moći vratiti kući u SAD. Snowden stariji kazao je kako će u Rusiji ostati dva tjedna, a između ostalog razgovarat će i oko sinovljevog zaposlenja.

Naime, sredstva za život Edwarda Snowdena su pri kraju pa bi mu posao dobro došao. Doduše, možda ga spasi ako dobije nagradu Andrej Saharov (nazvanu po najvećem ruskom disidentu sovjetskih vremena) koja iznosi 50 tisuća dolara, a koju dodjeljuje Vijeće Europe.

No, konkurenti Snowdenu za tu prestižnu nagradu su pakistanska djevojčica žrtva talibana Malala Jusafzai te trojica zatvorenih bjeloruskih oporbenih političara Ales Beljacki, Edvard Lobov i Nikolaj Statkevič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 08:16