IZBORI U NJEMAČKOJ

Socijaldemokrati zadržali većinu u Donjoj Saskoj, uspjeh desnih populista iz AfD-a

Donja Saska je s oko osam milijuna građana četvrta po redu savezna pokrajina po broju stanovnika

Stephan Weil

 Ronny Hartmann/Afp

Na izborima u saveznoj pokrajini Donja Saska Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) ostala je i dalje najjača stranka u lokalnom parlamentu, a istodobno je i desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) udvostručila broj glasova.

Prema rezultatima na temelju prvih prebrojanih glasova, SPD je ostvario 33,3 posto glasova što je 3,6 posto manje nego na izborima prije pet godina.

Dosadašnji koalicijski partner SPD-a u Donjoj Saskoj, Kršćansko-demokratska unija (CDU) osvojila je 27,9 posto glasova što je 5,7 posto manje nego na posljednjim izborima.

Stranka Zeleni, koja sa SPD-om koalira na saveznoj razini, je s 13,8 posto za 5,1 posto popravila svoj rezultat u usporedbi s posljednjim izborima.

AfD je s 11,6 posto više nego udvostručio broj glasova u usporedbi s posljednjim izborima kad je osvojio 5,4 posto.

Liberalno-demokratskoj stranci (FDP) je s 5 posto glasova uspio prelazak izbornog praga dok stranka Ljevica niti ovaj put nije uspjela ući u parlament Donje Saske u Hannoveru.

Izlaznost je sa 60 posto bila oko tri posto niža nego prije pet godina.

U prvim analizama se velik uspjeh AfD-a povezuje s nezadovoljstvom jednog dijela birača mjerama za ublažavanje financijskog tereta inflacije koje je donijela savezna vlada.

Ulogu je, prema izlaznim ispitivanjima instituta Infratest/Dimap, odigralo i nezadovoljstvo kod dijela birača velikim brojem izbjeglica koje prije svega dolaze iz Ukrajine.

Tako je 33 posto ispitanih reklo kako smatra dobrim što AfD želi smanjiti priljev izbjeglica a 18 posto je izjavilo kako podržava zahtjeve AfD-a za smanjenjem sankcija Rusiji.

Prema istim ispitivanjima pitanje opskrbe energentima i zadržavanje blagostanja odigralo je presudnu ulogu.

Ostaje otvorenim hoće li Stephan Weil (SPD) koji se već deset godina nalazi na čelu Donje Saske, nastaviti koaliciju s CDU-om ili će raditi na formiranju koalicije sa Zelenima kako je najavljivao tijekom predizborne kampanje.

Donja Saska je s oko osam milijuna građana četvrta po redu savezna pokrajina po broju stanovnika te je savezna pokrajina s izrazitom razvijenom industrijom i poljoprivredom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 23:53