PORTUGAL: RADNIČKI RAJ?

Socijalistički eksperiment na europskoj obali Atlantika: ‘Ne želim biti diktator, ali moramo to učiniti‘

Costa je provođenje ovakvog pilot programa kojim bi se ograničio broj radnih dana obećavao još tijekom predizborne kampanje

Portugalski premijer Antonio Costa

 Patricia De Melo Moreira/AFP

Nakon po nekima iznenađujuće snažne pobjede Socijalističke stranke na parlamentarnim izborima u nedjelju, Portugal bi mogao početi eksperimentalno uvoditi četverodnevni radni tjedan u nekim sektorima kako bi procijenili učinak te mjere na ekonomiju.

Premijer António Costa, koji je šest godina proveo na čelu manjinske vlade a sada osvojio stabilnih 117 mjesta u parlamentu od 230 zastupnika, obvezao se provesti ovaj eksperiment. Portugal bi se time pridružio zemljama koje istražuju mogućnost četverodnevnog radnog tjedna, poput Novog Zelanda i Islanda, a sličnu ideju razmatra i susjedna Španjolska, piše Daily Telegraph.

Costa je provođenje ovakvog pilot programa kojim bi se ograničio broj radnih dana obećavao još tijekom predizborne kampanje. Socijalistički Portugal već je uveo propise po kojima tvrtke s više od deset zaposlenih mogu biti kažnjene ako svoje zaposlenike nazovu, pošalju im SMS poruku ili čak e-mail nakon radnog vremena.

To se, naravno, ne sviđa poslodavcima koji se već dvije godine bore s posljedicama pandemije koronavirusa.

Razbjesnio poslodavce

- Nema smisla raspravljati o ovim temama u vrijeme kada su tisuće kompanija u teškoj situaciji, trude se preživjeti udar koronavirusa i rastuće cijene sirovina i energije - rekao je António Saraiva, predstavnik portugalskih poslodavaca.

Costa je poslodavce razbjesnio još jednim svojim obećanjem, rekavši da će minimalnu plaću tijekom četiri godine mandata povećati za više od četvrtine, a u svemu ga podupiru sindikati koji se također zalažu za uvođenje 35-satnog radnog tjedna. Saraiva je, kako javlja list, novinarima rekao da je svjestan da je ravnoteža između poslovnog i privatnog života izuzetno bitna, no da je ideja četverodnevnog radnog tjedna neprovediva i nerealna.

U isto vrijeme objavljeno je kako Portugal bilježi najnižu stopu nezaposlenosti u posljednjih 19 godina, na svega šest posto, pa se neki poslodavci pribojavaju da bi moglo doći do rasta cijene rada i nedostatka radnika u nekim sektorima.

João Vieira, predsjednik Udruženja za trgovinu i uslužne djelatnosti (CCP) kazao je medijima uoči izbora kako bi četverodnevni radni tjedan mogao imati katastrofalne posljedice na ekonomiju koja ovisi o manjim i srednjim poduzećima, a uglavnom se bave turizmom i poljoprivredom.

Telegraph ističe kako portugalski socijalisti imaju povijest progresivnih reformi, još od 2001. kada je dekriminalizirano posjedovanje droga te se fokus prebacio na liječenje ovisnika, što je dovelo do značajnog pada kriminala i smrti uzrokovanih narkoticima. U to vrijeme premijer je bio trenutni glavni tajnik Ujedinjenih Naroda António Guterres.

Ne želi biti diktator

Bivši gradonačelnik Lisabona, a sada premijer, Costa, u javnost šalje poruke kako bi umirio poduzetnike i političke protivnike, da neće vladati poput kakvog diktatora iako ima jednu od najsnažnijih pobjeda svoje stranke ikada.

- Moja vladajuća većina ne znači apsolutnu moć, to je prvenstveno odgovornost prema svima u Portugalu - kazao je 60-godišnji političar. No, Telegraph podsjeća kako, prema anketama, Costa uživa povjerenje čak 42 posto građana, dok su socijaldemokrati na 28 posto, pa će moći bez problema upravljati zemljom u koju stiže i 45 milijardi europskog novca iz fondova za oporavak.

Još dobrih vijesti za Costu, najnoviji rezultati pokazuju da je gospodarski rast lani bio čak 4.9 posto, što je više čak i nego u predizbornim procjenama njegove vlade, te samo malo ispod prosjeka eurozone.

Izvanredne izbore sazvao je portugalski predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa kada je portugalski parlament odbio Costin prijedlog nacionalnog proračuna za 2022. godinu, nakon što su ga izdali partneri iz Lijevog Bloka i Komunističke partije. No, to im se obilo o glavu, Lijevi Blok sa 19 zastupnika spao je na svega šest, a profitirala je stranka ekstremne desnice Chega koja je dobila sedam posto glasova, što je za jedan posto više nego na izborima 2019., te Liberalna Inicijativa, koja je dobila osam zastupnika dok su zadnji put imali tek jednog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2022 22:41