GLAVNI ODGOVORNI

Šojgu je gotov!? Proruski čelnici pokrenuli lavinu, javljaju se blogeri, političari... ‘Sergej, upucaj se!‘

Mnoge je iznenadila otvorena i javna kritika. No, one su se počele množiti još prošli mjesec...

Sergej Šojgu

 Mikhail Klimentyev/Afp

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu najnovija je meta napada kritičara ruskih vojnih neuspjeha u Ukrajini. Kiril Stremusov, dužnosnik kojeg je Rusija instalirala na visoki položaj u okupiranoj oblasti Herson, žestoko je, i neočekivano javno i izravno, napao Šojgua.

"Mnogi govore da bi se ministar obrane kao vojnik jednostavno trebao upucati zbog vojnih neuspjeha u Ukrajini", izjavio je Stremusov, zamjenik guvernera Hersonske oblasti.

Mnoge je iznenadila otvorena i javna kritika. No, one su se počele množiti još prošli mjesec nakon velikih ruskih gubitaka na sjeveru, a sada i na jugu Ukrajine. Tada su sve glasniji postali proruski vojni blogeri.

Sada progovaraju i političari. Andrej Kartapolov, šef Odbora za obranu u Donjem domu ruskog parlamenta, obrušio se na Šojgua tvrdeći da je prikrivao loše vijesti s fronta. "Moraju prestati s lažima. Naši ljudi nisu glupi, daleko od toga, i vide da ih se ne shvaća ozbiljno. Kao da ne moraju znati dio istine", rekao je Kartapolov. Drugi zastupnik rekao je da su članovi parlamenta pisali ruskom glavnom tužitelju tražeći istragu problema vezanih uz vojne zalihe.

Dio krivnje pripisivao se generalu Valeriju Gerasimovu. Američki dnevnik New York Times piše kako postoje naznake da su javne kritike vidljiv dio svađa i borbi unutar ruske vladajuće elite. Ruski vojni vrh kritizirao je i čečenski vođa Ramzan Kadirov. "Nitko još ne dira samog Putina, ali nastave li se porazi na bojnom polju, postoji mogućnost da Kremlj izgubi kontrolu nad situacijom", smatra ruska politička analitičarka Tatjana Stanovaja, a prenosi New York Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:38