PRIORITET

Šojgu osvanuo u Donbasu i generalima dao specifično naređenje: ‘Želim uništenje!‘

Ruske snage prodiru kroz područje Donbasa u istočnoj Ukrajini i sada zauzimaju oko petinu zemlje.

Posjet Šojgua Donbasu

 Handout/AFP

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu naredio je generalima da daju prioritet uništavanju ukrajinskih raketa dugog dometa te topničkog oružja, nakon što je oružje koje je Zapada isporučio Kijevu korišteno za napade na ruske opskrbne linije.

Gotovo pet mjeseci otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu 24. veljače, ruske snage prodiru kroz područje Donbasa u istočnoj Ukrajini i trenutačno kontroliraju oko petinu zemlje, prenosi agencija Reuters.

Šojgu, jedan od Putinovih najbližih saveznika, bio je u inspekciji skupine Vostok koja se bori u Ukrajini, priopćilo je ministarstvo obrane, te je "naložio zapovjedniku da prioritet daju (uništenju) neprijateljskog raketnog i topničkog oružje dugog dometa", priopćilo je ministarstvo.

Iz ministarstva su priopćili da je oružje korišteno za granatiranje stambenih područja Donbasa pod ruskom kontrolom i za namjerno paljenje polja pšenice i silosa za skladištenje žitarica. U agenciji Reuters ističu da nisu uspjeli provjeriti izvješća s bojnog polja ni s jedne od strana.

Televizijski kanal Zvezda prikazao je Šojgua, u borbenoj odori, kako se obraća zajedno sa zamjenikom ministra obrane Junus-Bekom Jevkurovim.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici isporučili su Ukrajini oružje vrijedno milijarde dolara otkako je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju 24. veljače, uključujući oružje dugog dometa, za koje Kijev kaže da već počinje pokazivati učinak na bojnom polju.

Ukrajina tvrdi da je izvela niz uspješnih napada na 30 ruskih logističkih centara i skladišta streljiva, koristeći nekoliko višecijevnih raketnih sustava koje im je nedavno isporučio Zapad.

Moskva je izvjestila o svojim napadima na oružje koje isporučuje Zapad tijekom briefinga ministarstva obrane te je optužila Ukrajinu da koristi dalekometno oružje za napade na stambena područja u regijama Donbasa pod kontrolom proruskih separatista.

Čelnik separatista Denis Pušilin rekao je u četvrtak da su dvije osobe ubijene kada su ukrajinske snage granatirale autobusnu stanicu u gradu Donjecku u istočnoj Ukrajini.

Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Heraščenko optužio je ruske snage na društvenim mrežama za napad na središte Donjecka, a da su za to okrivile Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 11:53