RUSKE ŽRTVE

Šojgu otkrio koliko je poginulo ruskih vojnika, ali nitko mu ne vjeruje: ‘O jednoj temi nismo razgovarali...‘

Teško je doći do točnog broja ruskih, ali i ukrajinskih vojnih žrtava, jer obje strane iznose teško provjerljive podatke

Plakat kojim Rusi žele privući rezerviste: ‘Služenje Rusiji je pravi posao‘

 Olga Maltseva/Afp

Nakon što je ruski ministar obrane Sergej Šojgu objavio u srijedu da će Rusija odmah početi s mobilizacijom 300.000 pričuvnika u "borbi ne samo protiv Ukrajine, nego i čitavog Zapada", otkrio je i podatak koji se dosad vješto skrivao - koliko je točno, prema njihovim podacima, ruskih vojnika izgubilo život "tijekom specijalne vojne operacije u Ukrajini".

"O jednoj temi nismo dugo razgovarali – o našim gubicima. U specijalnoj operaciji izgubili smo 5937 ljudi", rekao je Šojgu u svojem obraćanju istaknuvši da "ruska vojska hrabro ispunjava svoju dužnost tijekom specijalne operacije".

Istovremeno, istaknuo je da su gubici Oružanih snaga Ukrajine oko sto tisuća ljudi.

Rusi su posljednji put podatke o svojim gubicima u Ukrajini objavili 25. ožujka, kada je prijavljeno 1351 poginulih, ali najnovija brojka od 5937 preminulih vojnika znači da je od veljače izgubljeno tek 3 posto ruskih snaga na terenu. Procjena je da je trenutno u Ukrajini oko 170.000 ruskih vojnika. Stoga je pitanje, ako je već broj ruskih žrtava u sukobu tako malen, a istovremeno je potučeno i 100.000 ukrajinskih vojnika, čemu ruska mobilizacija 300.000 novih regruta.

Prema svemu sudeći, ovo je nastavak ruskog "rata brojkama" i dezinformacijama. Iako je teško doći do točnog broja ruskih, ali i ukrajinskih vojnih žrtava, jer obje strane podastiru svoje teško provjerljive podatke, pretpostavka je većine nezavisnih vojnih analitičara da je Rusija dosad izgubila između 25.000 i 50.000 vojnika u sukobu koji je počeo 24. veljače.

Tako je New York Times prošli tjedan procijenio da je dosad ubijeno 25.000 ruskih vojnika, naspram 9.000 ukrajinskih.

Britanski ministar obrane Ben Wallace nedavno je za BBC iznio podatak da su Rusi izgubili 80.000 vojnika ako se računaju smrti, ozljede i dezerterstva. Ukrajina je sada, primjerice, objavila podatak da je u prvih pola godine na ukrajinskom teritoriju ubijeno 46.550 ruskih vojnika. Dodali su da je Rusija također izgubila 1.939 tenkova, 1.045 topničkih sustava, 836 dronova i 3.165 vozila.

Ukratko, Rusi tvrde da su ubili deset puta više ukrajinskih vojnika nego što to svjetske procjene govore, a da su pritom podnijeli i deset puta manje žrtava. No usprkos tome, prema riječima Šojgua i Vladimira Putina, Rusija kreće u djelomičnu mobilizaciju 300.000 vojnika, gotovo dvostruko više nego što ih sada imaju na terenu, počevši od onih između 35 i 45 godina s vojnim iskustvom.

Šojgu je pritom napomenuo je da to tek jedan posto ruskih mobilizacijskih resursa jer navodno imaju 25 milijuna rezervista.

Reuters je prije nekoliko dana pisao da su Rusi već krenuli u novačenje posebnim kamionima s razglasima i vojnicima koji dijele brošure s natpisima "Vojni rok – izbor pravog muškarca". Osim toga, kako navode, Rusi su povećali i mjesečnu naknadu za vojnike koji idu ratovati u Ukrajinu na 3.000 dolara, odnosno trostruko veći iznos od prosječnih mjesečnih primanja u Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:49