SMJENA NA VRHU

Šojgu više nije ruski ministar obrane! Zna se koga je Putin odabrao za njegova nasljednika

Šojgu postaje šef ruskog Vijeća sigurnosti u UN-a, gdje će zamijeniti Patruševa

Andrej Bjelousov

 Jack Taylor/Afp

Sergej Šojgu više neće biti ruski ministar obrane. Odlazi na važnu funkciju u Vijeće sigurnosti UN-a. Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je za novog ministra obrane Andreja Bjelousova, bivšeg potpredsjednika vlade koji je stručnjak za ekonomiju, objavio je Kremlj u nedjelju.

Šojgu je dugogodišnji Putinov saveznik, a ministar obrane bio je od 2012. godine. On postaje šef ruskog Vijeća sigurnosti u UN-a, gdje će zamijeniti Nikolaja Patruševa, kojega se smatra drugim najmoćnijim čovjekom u Rusiji.

Kremlj je priopćio da će idućih dana objaviti novu dužnost Nikolaja Patruševa.

Šojgua će u ministarstvu obrane zamijeniti civilni dužnosnik.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov pojasnio je da je za Putina odluka da na čelo ministarstva obrane imenuje civilnog dužnosnika bila ‘prirodna‘.

Poručio je novinarima da ta promjena ima smisla jer se Rusija približava situaciji poput one iz 1980-ih godina iz Sovjetskog Saveza, kad su vojska i policija činili 7,4 posto državnog proračuna.

To bi, rekao je Peskov, značilo da je ključno osigurati da se takav proračun podudara s ukupnim interesima zemlje, zbog čega Putin sada želi civila s ekonomskom pozadinom za posao ministra obrane.

image

Andrej Bjelousov

Sefa Karacan/Anadolu Via Afp

- Ministarstvo obrane apsolutno mora biti otvoreno za inovacije, za uvođenje naprednih ideja i stvaranje uvjeta za gospodarsku konkurentnost — zato je predsjednik odabrao Andreja Removiča Belousova, pojasnio je Peskov.

Valerij Gerasimov, načelnik ruskog Glavnog stožera, ostat će na svojoj dužnosti kao i Sergej Lavrov, bivši ministar vanjskih poslova te zemlje, priopćio je Kremlj.

Podsjetimo, Putin je u petak imenovao Mihaila Mišustina premijerom, priopćila je vlada nakon što je donji dom parlamenta odobrio njegovu nominaciju.

Nakon što je Putin u utorak prisegnuo na novi šestogodišnji predsjednički mandat, tamošnja je vlada, prema odredbama ruskog Ustava, podnijela ostavku.

Proteklih dana nagađalo da bi moglo doći do promjena na nekim važnim i bitnim funkcijama, a ruski neovisni mediji navodili i mogući odlazak Mihaila Mišustina s pozicije premijera, Putin se ponovno odlučio za njega na toj funkciji.

U preslagivanju se može iščitati Putinova namjera da stavi obrambenu potrošnju pod veće zrcalo kako bi osigurao da se sredstva troše učinkovito nakon što je Šojguov saveznik i zamjenik optužen za mito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 13:07