SMIJENJEN ALTMAN

Šok i nevjerica: Gurua i superzvijezdu umjetne inteligencije izbacili na cestu, nitko ne zna zašto

Osnivač OpenaAI-a, Sam Altman, smijenjen je odlukom upravnog Odbora

Sam Altman

 Toby Melville/Pa Images/Profimedia/Toby Melville/pa Images/profimedia

Što se događa? To pitanje nameće se svim velikim igračima američke high tech scene nakon što je objavljeno da je glavni izvršni direktor OpenAI-a, Sam Altman, odlukom upravnog Odbora kompanije iznenada smijenjen i praktično izbačen na cestu. S obzirom da je Altman strelovito stekao kultni status poslovnog gurua umjetne inteligencije, nakon što je lansiranjem ChatGPT-a pozitivno šokirao planet donedavno nezamislivim mogućnostima artificijelne inteligencije, činilo se da je njegov status u OpenAI-u zacementiran barem još nekoliko godina.

Kompaniju je preuzeo Microsoft za 10-ak milijardi dolara, a privukli su i niz drugih strateških partnera, kao što su Sequoia Capital i Thrive Capital, a prema zadnjim procjenama OpenAI već vrijedi 86 milijardi dolara. Ta valuacija bazirana je na ponudi za otkup dionica od zaposlenika OpenAI teškoj oko milijardu dolara. I kad se Altman vjerojatno život činio kao predivna znanstveno-poslovna bajka, u kojoj stalno pritječu rijeke novca i pohvala, dobio je – cipelu.

image

Sam Altman

Justin Sullivan/Getty Images Via Afp

Šok iznenadne i trenutačne smjene bez prijelaznog perioda potpuno je zatekao Altmana, neke od njegovih najbližih suradnika, ali, navodno, i visokopozicionirane menadžere Microsofta, koji neslužbeno poručuju da nisu imali pojma što sprema Odbor OpenAI-a. Ako ne govore istinu, može se reći da se radi o rijetko viđenoj razini korporativnog licemjerja. No, teško je zamisliti da Odbor smjenjuje prvog čovjeka razvojno tako važne kompanije kao što je OpenAI bez znanja i odobrenja vlasnika tj. Microsofta.

Nedavno je na jednom od javnih nastupa prvi čovjek Microsofta, Satya Nadella, na pitanja Sama Altmana o budućnosti odnosa s OpenAI-om odgovorio: „Mi vas dečki volimo“. Ako se na te riječi Nadelle čita bukvalno može se primijetiti da riječ „dečki“ sada zvuči cinično jer su umjesto Altamana kao interim menadžericu imenovali nekadašnju glavnu direktoricu za tehnologiju, Miru Murati, jednu od osnivača OpenAI-a, inače ženu albanskog porijekla. Izgleda da nju ipak nešto više „vole“ nego „dečke“.

S obzirom na uspjehe OpenAI-a i kultni status Sama Altmana u brzorastućem univerzumu umjetne inteligencije, priopćenje kompanije zvuči poprilično čudno, kao da smjenjuju nekog problematičnog, ali ne naročito važnog člana upravljačkog tima koji je unazad dvije do tri godine redao ogromne uspjehe: “G. Altmanov odlazak uslijedio je nakon procesa kontinuirane revizije od strane odbora, koji je zaključio da on nije bio dosljedno iskren u svojoj komunikaciji s odborom, ometajući njegovu sposobnost da izvršava svoje odgovornosti… Odbor više nema povjerenja u njegovu sposobnost da nastavi voditi OpenAI."

Superzvijezda AI miljea, Altman, ostao je šokiran smjenom, kao i predsjednik kompanije Greg Brockman, koji je samo nekoliko sati nakon objave Odbora također rekao da odlazi.

image

Sam Altman

Patrick T. Fallon/Afp

„U objavi za X u petak navečer, g. Brockman je rekao da on i g. Altman nisu bili upozoreni na odluku odbora. ‘Sam i ja smo šokirani i tužni zbog onoga što je odbor danas učinio‘, napisao je. "I mi još uvijek pokušavamo shvatiti što se točno dogodilo.‘ G. Altman je zamoljen da se pridruži videosastanku s odborom u podne u petak i odmah je otpušten, prema g. Brockmanu. G. Brockman je rekao da, iako je bio predsjednik odbora, nije bio dio ovog sastanka odbora. Rekao je da ga je odbor nekoliko minuta kasnije obavijestio o izbacivanju gospodina Altmana. Otprilike u isto vrijeme, odbor je objavio post na blogu“, piše New York Times.

U ovom trenutku nemoguće je procijeniti je li Odbor procijenio kako vrlo ambiciozna, pa čak i pompozna javna obećanja Sama Altmana o daljnjem superbrzom napretku njihovih AI rješenja nemaju realne pretpostavke za realizaciju, radi li se možda o doista lošoj međusobnoj komunikaciji ili strateškim neslaganjima, ali ostaje činjenica da se kompanija riješila osobe koja je suodgovorna za najveći razvojni skok umjetne inteligencije, kao i planetarno osvješćivanje njezine buduće važnosti. Moguće je da se radi i o nekoj prikrivenoj interesnoj ili pak karijernoj spletki.

Altman nema razloga za brigu. Prodaja OpenAI-a Microsoftu učinila ga je milijarderom, a reputacija mu je takva da će sigurno lako naći financijere koji će ga pratiti u novim projektima. No, to ne znači da će Altman lako nastaviti tamo gdje je stao s OpenAI-em prije nego je izbačen iz tima.

I legendarnog osnivača Applea, Steva Jobsa, metlom su izbacivali iz kompanije, ali uspio se vratiti veći nego ikad, te još jednom lansirati Apple na putanju usjeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:22