NEOČEKIVANI POTEZ

Šok i nevjerica u Katoličkoj crkvi: Kardinal, kojeg mnogi vide kao prvog afričkog papu, podnio ostavku!

Prema vatikanskim izvorima, koji su govorili pod pretpostavkom anonimnosti, papa tek treba odlučiti hoće li prihvatiti ostavku

Papa Franjo i Peter Turkson

 AFP

Kardinal Peter Turkson, kojeg neki vide kao potencijalnog kandidata za prvog afričkog papu u posljednjih oko 1500 godina, neočekivano je ponudio svoju ostavku u ključnom vatikanskom odjelu, rekli su u subotu izvori upoznati sa situacijom.

Kardinal Turkson (73) iz Gane, ključni je savjetnik pape Franje u pitanjima poput klimatskih promjena i društvene pravde, i jedini je Afrikanac koji vodi vatikanski odjel.

Prema vatikanskim izvorima, koji su govorili pod pretpostavkom anonimnosti, papa tek treba odlučiti hoće li prihvatiti ostavku.

Turkson vodi veliki vatikanski odjel poznat kao Dikasterij za integralni ljudski razvoj. Osnovan je 2016. godine kako bi spojio četiri ureda koje se bave pitanjima poput mira, pravde, migracije i humanitarnih organizacija.

Jedan izvor rekao je da je Turkson, koji je samo dvije godine udaljen od 75 godina, što je obavezna dob umirovljenja za biskupe, postao "zasićen" internim prijeporima.

Drugi izvor rekao je da je Turkson rekao osoblju da će reći više nakon što papa donese svoju odluku.

Njegovim odlaskom, neće biti nijednog Afrikanca koji predvodi veći odjel, nakon prošlogodišnjeg umirovljenja kardinala Roberta Sare iz Gvineje.

Katolička crkva imala je nekoliko papa sjevernoafričkog porijekla u svojoj ranoj povijesti, s time da je posljednji bio u 5. stoljeću.

Čak i ako napusti poziciju u Vatikanu, sve dok ne navrši 80 godina, Turkson bi imao pravo ući u konklavu kardinala za izbor novog pape nakon što Franjo umre ili se umirovi, prema pravilima crkve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:41