NEKOLIKO UHIĆENIH

ŠOK I STRAH PARALIZIRAO JE CIJELO SELO Pronađeno dekapitirano tijelo u raspadnom stanju: 'Ova djevojka umrla je u strašnim mukama, znamo tko je kriv'

 Screenshot: YouTube

Strah je zavladao malim selom Shayamoya u Južnoafričkoj Republici nakon otkrića dekapitiranog tijela mlade djevojke, piše BBC.

Žrtva je Zanele Hlatshwayo (25) koja je nestala još u srpnju ove godine, a njezina obitelj sumnjiči da su je oteli i ubili pripadnici kanibalske skupine. Njezino raspadnuto tijelo pronađeno je nakon što se samozavni "tradicionalni iscjelitelj" predao policiji i rekao da mu je dosta konzumiranja ljudskog mesa.

Iako je policija inicijalno zanemarila njegove izjave, brzo su promijenili mišljenje nakon što im je čovjek donio okrvavljenu šaku i stopalo kao dokaz svojih tvrdnji. Odmah je uhićen, a policiju je potom odveo do unajmljenog doma. Tamo je u jednom loncu nađeno osam ljudskih ušiju, a u kovčegu i drugi ljudski dijelovi tijela.

Smatra se da su dijelovi tijela bili posluživani mušterijama kojima je rečeno da imaju magična svojstva zbog kojih će im donijeti novac, moć i zaštitu. Među dijelovima tijela pronađena je i krvava i razderana odjeća mlade Zanele koju je njezina obitelj prepoznala. No, policija i dalje čeka potvrdu DNK testiranja kako bi zaista potvrdili da je odjeća njezina.

U međuvremnu, zbog sumnje da su dio kanibalističke skupine uhićena su još četiri muškaraca.

S obitelji nesretne djevojke razgovarala je novinarka BBC-a Nomsa Maseko:

- Možemo samo zamisliti kako je molila za život, umrla je vrlo bolnom smrću. Njezina odjeća bila je prekrivena travom i prašinom, što je jasan znak da se borila za život - rekla je njezina sestra Nozipho Ntelele.

S druge strane, policija otkriva sve više o "iscjelitelju" koji je svojim priznanjem otvorio slučaj. Živio je u unajmljenoj kolibi pokraj grada Escourt, a nadimak mu je bio "Mkhonyovu", što bi u dvostrukom prijevodu s jezika Zulu na engleski i potom s engleskog na hrvatski značilo "pokvareni".

Uz njega je uhićen i mlađi brat čovjeka koji mu je iznajmio kolibu, što je šokiralo njegovog starijeg brata, Philanija Magubanea:

- Šokiran sam da je povjerovao u njegove bajke. Obećao im je bogatstvo, a bio je siromašan kao i ja - rekao je Magubane. Dodao je i da se jedan drugi stanar već žalio na smrad koji je dopirao iz kolibe "iscjelitelja".

- Mkhonyovu se ovdje uselio prije samo dva mjeseca. Nisam imao pojma da u kući čuva ljudske ostatke jer ne živim u istom dvorištu - kazao je. On misli da je Mkhonyovu njegova mlađeg brata i još tri mladića privukao jer nisu mogli naći posao. Između ostalog im je rekao da kopaju grobove usred noći kako bi mogao raditi "magične uroke" poznate kao "muti".

I dok je većina ljudi iz lokalne zajednice u strahu, neki ni su bili iznenađeni. Štoviše, prema riječima lokalne političarke Mthembeni Majola nekoliko ih je priznalo da su se konzultirali s iscjeliteljom i jeli ljudsko meso dobro znajući o čemu je riječ.

Inače, zbog bijesa javnosti petorica uhićenih muškaraca odbacili su svoj zahtjev za jamčevinom i radije ostali u zatvoru do početka suđenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:57