NEMA MJESTA SLAVLJU

ŠOK NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE Predstavnici radikalne desnice došli se pohvaliti rezultatima, ali ih je sve zaprepastila objava njihove čelnice

 
 REUTERS

Jedna od političarki izabranih u njemački Bundestag na listi desno populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja prvi put nakon Drugog svjetskog rata ulazi u parlament, iznenada je donijela odluku da neće biti u Klubu zastupnika svoje stranke.

Riječ je o Frauke Petry, predsjednici te stranke koja je odlučila biti nezavisni zastupnik.

- Nakon temeljitog promišljanja odlučila sam da ne želim biti u stranačkom klubu AfD-a u Bundestagu. Budite sigurni da ću biti vrlo aktivna u politici, ali u Bundestagu ću biti nezavisni zastupnik, rekla je Frauke Petry na konferenciji za novinare te svojom odlukom šokirala kolege koji su sjedili pokraj nje, Alice Wendel i Alexandera Gaulanda.

Potom je naglo na pustila prostoriju odbivši odgovarati na pitanja novinara.

Jedan od vodećih političara AfD-a Jörg Meuthen rekao je da nije znao ništa o iznenadnoj odluci Frauke Petry, koju je nazvao "bombom".

Zasad je nejasno hoće li Frauke Petry ostati članica stranke.

Kako pišu njemački mediji, vjerojatno je riječ o eskalaciji višemjesečnih sukoba unutar stranke.

Frauke Petry (L), chairwoman of the anti-immigration party Alternative fuer Deutschland (AfD) speaks next to Joerg Meuthen (2nd L), leader of the party and top candidates Alice Weidel (2nd R) and Alexander Gauland before a news conference in Berlin, Germany, September 25, 2017. REUTERS/Fabrizio Bensch
REUTERS

Frauke Petry, chairwoman of the anti-immigration party Alternative fuer Deutschland (AfD) leaves a news conference next to Joerg Meuthen (2nd L), leader of the party and top candidates Alice Weidel (2nd R) and Alexander Gauland in Berlin, Germany, September 25, 2017. REUTERS/Fabrizio Bensch
REUTERS

Poznato je da je Petry javno isticala neslaganje s Gaulandom zbog njegovih izjava da bi Njemačka morala biti ponosna na svoje vojnike u Prvom i Drugom svjetskog ratu, za koje je smatrala da nisu kontruktivni te da bi mogli udaljiti glasače od stranke.

Unutarstranački sukob izbio je prije mjesec dana kada je odbijen njezin zahtjev da bude vodeći kandidat na izborima, nego da ga dijeli s Gaulandom. Njezin je zahtjev odbijen, pa je na čelo stranke postavljen dvojac, Alice Weidel i Alexander Gauland. Ona je čak tražila da ju se makne s izbornih lista, ali se na kraju od toga odustalo.

Novoizabrana zastupnica svojedobno je šokirala svojim izjavama da bi njemački vojnici trebali pucati na izbjeglice koji ilegalno prelaze granicu te da bi Njemačka morala zabraniti određene segmente islama, poput minareta, iz njemačkih gradova.

AfD je osvojio 13 posto glasova i time postao treća politička snaga u zemlji s vjerojatna 94 zastupnika u Bundestagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:24