ZABORAVLJENI BJEGUNAC

Šok na policiji: ‘Dobar dan, ja sam Darko Dešić, prije 29 godina pobjegao sam iz zatvora‘

Od bijega iz zatvora, Dešić je živio i radio kao majstor "Dougie the labourer". Planove mu je pokvario lockdown pa je morao spavati na plaži
Darko Dešić na policijskoj tjeralici iz 1992. i kako danas izgleda
 Policija, privatne arhiva

Bjegunac iz zatvora koji je čak 29 godina proveo u bijegu predao se policiji u Sydneyju. 64-godišnji Darko Dešić pobjegao je iz zatvora u Graftonu 1992. godine i desetljećima uspijevao izbjeći uhićenje, javlja Daily Mail.

No, stvari su se naglo promijenile kada je Sydney ušao u još jedan lockdown, a Dešić je ostao bez novaca da plaća stan.

U lockdownu su zabranjene sve kućne posjete, a njegov se posao bazirao na popravljanju kućanstava. Naime, od bijega iz zatvora, Dešić je živio i radio kao majstor "Dougie the labourer" u mirnom predgrađu Sydneyja, izbjegavajući nevolje i sukobe s policijom.

Nakon što je izgubio dom i bio prisiljen spavati na plaži, odlučio je da bi mu bilo bolje u zatvoru pa je tri desetljeća bjegunstva priveo kraju i predao se.

- U subotu navečer je spavao na plaži i odlučio se vratiti u zatvor gdje ipak ima krov nad glavom - objavila je policija u Sydneyju.

Dešić, rođen u bivšoj Jugoslaviji, 1991. godine osuđen je na tri godine i osam mjeseci nakon što je uhvaćen zbog uzgoja kanabisa, ali je pobjegao nakon samo 13 mjeseci.

Usred noći 1. kolovoza 1992. godine upotrijebio je pilu da probije rešetke na prozorima svoje zatvorske ćelije i nesmetano uđe u dvorište zatvora. Zatim je provalio u radionicu i uhvatio par kliješta kako bi prerezao zatvorsku ogradu i izašao iz zatvora.

Motiv Dešićevog bijega bio je njegov strah da će biti deportiran po isteku zatvorske kazne, a vratiti se nipošto nije htio jer je tada na prostorima bivše Jugoslavije trajao rat. Kako navodi Daily Mail, Dešić je i odletio u Australiju kako bi izbjegao služenje vojske i rat generalno.

Nakratko je bio predstavljen u australskoj emisiji "Most Wanted TV" 1998. godine kada da ga je netko primijetio u Nowri, južno od Sydneyja, no ništa nije učinjeno po tom pitanju.

U nedjelju, Dešić se bez novca predao u policijsku postaju Dee Why u nadi da će dobiti nazad krevet i redovite obroke. Preostalo mu je nešto više od godinu dana neizvršene kazne prije nego što se može prijaviti za uvjetni otpust.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:40