RUSVAJ U BOGATOM GRADU

Šok u najmirnijoj državi Europe: ‘Stigli su nam nemiri iz Francuske, ali pogledajte samo odakle su uhićeni...‘

Među uhićenim maloljetnicima samo je jedan naš državljanin, ističe portal ‘20.minuta‘

Neredi u Francuskoj šire se i izvan granica te zemlje

 Lou Benoist/Afp

Sedam je osoba uhićeno nakon nereda u kojima su razbijani izlozi trgovina i prozori na stambenim zgradama te napadani policajci u središtu švicarskog grada Lausanne u subotu navečer, objavio je portal ‘20.minuta‘.

- Nadahnuti slikama francuskih nemira, pojedinci su se u subotu navečer okupili u ‘Le Flonu‘, pozivajući na širenje požara izvan granica Francuske. Takvi pozivi mogli su se vidjeti i na društvenim mrežama, uključujući Snapchat i Tiktok – navodi portal, procjenjujući da je u nemirima u ‘Le Flonu‘, kvartu u središtu Lausanne, sudjelovalo stotinjak ljudi.

Pozivajući se na izvješće švicarske policije, ‘20.minuta‘ navodi se da je nakon nereda u ‘Le Flonu‘ uhićeno šest maloljetnika, starosti između 15 i 17 godina, i švicarski državljanin star 22 godine.

- Među uhićenim maloljetnicima samo je jedan švicarski državljanin, dok su ostali porijeklom iz Portugala, Somalije, Gruzije, BiH i Srbije – ističe portal. Agencija ‘Associated Press‘, također citirajući policijske izvore iz Švicarske, tvrdi da su policajci gađani kamenjem i Molotovljevim koktelima, nakon što su od mase na ‘Le Flonu‘ zatražili da se raziđe.

Iz AP-ova i drugih medijskih izvješća proizlazi da nije bilo ozlijeđenih u neredima ni na strani prosvjednika, ni u policijskim redovima. Procjenjuje se da je nerede u ‘Le Fonu‘ suzbilo oko pedeset policajaca. U medijskim izvješćima naglašava se da je Lausanne dio francuskog govornog područja u Švicarskoj te jedan od najbogatijih gradova u ionako prebogatoj Švicarskoj.

Agencija Anadolu, javljajući o prosvjedima u Švicarskoj, navodi kako su se neredi iz Francuske proširili i na Belgiju te da je u toj državi do četvrtka uhićeno šezdesetak osoba zbog nasilničkih prosvjeda. Prema nekim drugim medijskim izvorima, broj uhićenih u Belgiji u neredima koji su se ‘prelili‘ iz Francuske tijekom vikenda popeo se na više od 150.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 03:14