ŠPIJUNSKI SKANDAL

Šok u Njemačkoj! Rusi ‘uplivali‘ u obavještajni vrh Berlina, smijenjen šef elitne agencije: ‘Ovo je trajna šteta‘

Obavještajni skandal dolazi u vrijeme pojačanih strahova da bi Rusija mogla ciljati na kritičnu njemačku infrastrukturu zbog svoje podrške Ukrajini

Vladimir Putin/ Arne Schönbohm

 /Bernd Von Jutrczenka/Pool/Afp Sergei Savostyanov/Tass/Profimedia

Direktor njemačke kibernetičko-sigurnosne agencije Arne Schönbohm smijenjen je zbog navodnih veza s ruskim obavještajnim službama. U vladinom priopćenju stoji kako je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser razriješila Schönbohma nakon što su njemački mediji objavili priče o njegovim vezama s ruskim kolegama.

Optužbe su usmjerene na njegove veze s udrugom poznatom kao "Kibernetička sigurnost Njemačke", koju je suosnivao prije 10 godina. Prema izvješćima njemačkih medija, jedna od članica udruge je i tvrtka koju je osnovao bivši ruski obavještajac.

Obavještajni skandal dolazi u vrijeme pojačanih strahova da bi Rusija mogla ciljati na kritičnu njemačku infrastrukturu zbog svoje podrške Ukrajini. Podsjetimo, ranije ovog mjeseca željeznička mreža u zemlji postala je meta sabotaže koja je nakratko paralizirala sve željezničke usluge u sjevernoj Njemačkoj.

Glasnogovornica ministarstva unutarnjih poslova rekla je da su optužbe protiv Schönbohma "prouzročile trajnu štetu nužnom povjerenju javnosti u neutralnost i nepristranost vodstva... najvažnije njemačke agencije za kibernetičku sigurnost".

Schönbohm se našao u središtu skandala nakon što je problematiziran njegov odnos s udrugom "Kibernetička sigurnost Njemačke". Sada već bivši šef agencije održao je govor na proslavi 10. godišnjice osnivanja udruge iako je podređenima govorio neka se na svečanosti ne pojavljuju.

Osim toga, ZDF se u svojoj priči fokusirao na tvrtku za kibernetičku sigurnost sa sjedištem u Berlinu pod nazivom Protelion koja je donedavno bila članica udruge.

Tvrtka, koja se prije zvala Infotecs, bila je podružnica ruske tvrtke pod nazivom OAO Infotecs. Prema istraživačkoj mreži Policy Network Analytics, OAO Infotecs osnovao je bivši zaposlenik KGB-a, kojeg je ruski predsjednik Vladimir Putin nagradio počasnom medaljom.

Udruga je priopćila prošlog tjedna kako je isključila Protelion iz članstva otkrivši da su "postupci tvrtke kršili ciljeve koje je udruga postavila".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 03:41