NAJVAŽNIJI IZBORI 2023.

Šok u Poljskoj: Ako je suditi po izlaznim anketama, Bruxelles može otvoriti šampanjac!

Prema izlaznoj anketi, na izbore je izašlo 73 posto birača, što je rekordni odaziv

Panorama Varšava

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Prema izlaznim anketama, proeuropski oporbeni blok u Poljskoj osvojio je većinu na parlamentarnih izborima u nedjelju i, ako to potvrde i službeni rezultati, vladajuća nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) neće dobiti treći mandat. Ako se potvrdi rezultat na ovim izborima koje su mnogi nazivali najvažnijima u 2023. godini, to signalizira radikalnu promjenu i u Poljskoj, i u Europskoj uniji, piše Politico.

Prema izlaznoj anketi objavljenoj neposredno nakon završetka glasovanja u 21 sat u nedjelju, PiS je dobio potporu od 36,8 posto, a slijede ga centristička Građanska koalicija (KO) s 31,6 posto, Treći put desnog centra s 13 posto, Ljevica s 8,6 posto i krajnje desna Konfederacija sa 6,2 posto. PiS je na izborima 2019. godine osvojio 43,6 posto glasova.

Iako je stranka Pravo i pravda prva po dobivenoj potpori birača, riječ je o Pirovoj pobjedi jer bi tri vodeće oporbene stranke imale većinu u parlamentu od 460 zastupnika. PiS i njegova potencijalna saveznica Konfederacija (krajnja desnica) imaju 212 mjesta.

Prema izlaznoj anketi, na izbore je izašlo 73 posto birača, što je rekordni odaziv.

Ovo je zapanjujući poraz za PiS, koji je na vlasti od 2015.

Stranka je mobilizirala sve državne resurse kako bi joj pomogli da pobijedi, a snažno su je podržali i državni mediji - koji su čvrsto u rukama vladajuće stranke. Međutim, PiS je bio pod pritiskom sve većeg broja skandala i optužbi - uključujući i one da su dužnosnici prodavali vize za mito. Osam godina napetosti i društvenih sukoba, među kojima su i onaj oko zabrane pobačaja, vladavine prava, uvoza žitarica iz Ukrajine i loših odnosa s EU-om, koji je zamrznuo isplatu milijardi eura Poljskog zbog zabrinutosti oko vladavine prava, također su utjecali na smanjenje potpore PiS-u.

Čak ni referendum koji je raspisan u zadnji čas, s četiri tendenciozna pitanja koja su osmišljena da bi oporba izgleda loše, nije uspio potaknuti glasače PiS-a; na referendum nije izašlo 50 posto birača kako bi on bio legitiman.

Trenutno se čini da će PiS osvojiti premalo mjesta kako bi preuzeo većinu u parlamentu, čak i ako se udruži s Konfederacijom - iz koje su ranije rekli da neće s njima u koaliciju. Ostale tri stranke obećale su da će se udružiti kako bi svrgnule PiS.

Prema izlaznoj anketi, Pravo i pravda osvojili bi 200 mjesta, Građanska koalicija 163, Treći put 55, Ljevica 30, a Konfederacija 12.

Tri vodeće oporbene stranke imale bi tako 248 mjesta u parlamentu, dok bi PiS i Konfederacija imali 212.

"Nije jasno da će nedjelju rezultati izbora u Poljskoj završiti novim mandatom za vladajuću stranku Prava i pravde (PiS)", rekao je njezin lider Jaroslaw Kaczynski.

Njegov stranački kolega, poljski premijer Mateusz Morawiecki, na društvenim mrežama je poručio da je PiS "pobjednik izbora".

Čelnik Građanke koalicije, bivši premijer Donald Tusk, rekao je u nedjelju navečer da je demokracija pobijedila i da će PiS otići s vlasti. "Nikad nisam bio toliko sretan kao što sam danas s drugim mjestom. Demokracija je pobijedila. Maknuli smo PiS s vlasti", rekao je Tusk.

"S našim partnetima ćemo stvoriti dobru novu demokratsku vladu", rekao je, nazvavši proteklih osam godina "zlom".

Oporba je obećala da će obnoviti poljuljane odnose s Europskom unijom.

“15. listopada Poljska se vraća u Europu”, rekao je Robert Biedroń, jedan od čelnika ljevice.

Nakon što se prebrojavanje glasova završi, sljedeći potez je na predsjedniku Andrzeju Dudi koji će, nakon izbora, najvjerojatnije prvo dati priliku za formiranje vlade stranci koja je dobila najviše glasova, a to su vladajući nacionalisti Pravo i pravda (PiS), izjavila je u nedjelju njegova pomoćnica Malgorzata Paprocka.

Koga god Duda izabere, imat će 14 dana da sastavi vladu i pokuša dobiti apsolutnu većinu na saborskom glasovanju o povjerenju. Ako taj pokušaj ne uspije, parlament tada imenuje premijera.

Izbore je obilježila jedna od najmučnijih kampanja u poljskoj demokratskoj povijesti.

Kaczyński je oporbu nazivao egzistencijalnom prijetnjom naciji. Optužio je Tuska da je u dosluhu s Berlinom i Bruxellesom kako bi sabotirao neovisnost Poljske i u državu pustio bujicu migranata iz muslimanskih zemalja.

Oporba je upozoravala da bi treći mandat PiS-a čvrsto odvratio Poljsku od liberalne demokracije tako što bi učvrstio utjecaj vladajuće stranke na pravosuđe, medije i državne korporacije - pokrećući Poljsku u smjeru mađarske neliberalne demokracije.

Prebrojavanje glasova je u tijeku širom zemlje.

"Pratit ćemo rezultate tijekom cijele noći", rekao je kasno sinoć Tusk. “Kao što znate, deseci tisuća ljudi sjede na biračkim mjestima. Sve promatraju, ove izbore nam nitko više neće ukrasti. Čuvat ćemo svaki glas”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 20:05