IZNENAĐENJE

Šok u pozadini munjevitog manevra: Kako je propao srpsko-albanski summit u Bijeloj kući

Na najavljeni sastanak u Washingtonu gledalo se kao na pljusku EU koji je do 2011. vodio proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova
Hashim Thaci i Aleksandar Vučić
 Sven Hoppe

Specijalizirano tužiteljstvo je 24. travnja podnijelo na ispitivanje optužnicu od deset točaka kojima se Hashima Thacija, Kadrija Veselija i druge tereti za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina... Ta jučerašnja vijest nije trebala iznenaditi nikoga, imajući u vidu da su Specijalizirana vijeća Kosova osnovana još prije pet godina. Međutim, vijest ne samo da je iznenadila - ona je duboko šokirala kosovsku javnost, uključujući i nekoliko istaknutih analitičara koji su iskreno odgovorili da ne znaju kako da za DW komentiraju najnovije događaje, piše Deutsche Welle.

„Vijest o podizanju optužnice protiv Thacija jest iznenađenje, i pored brojnih najava da će se naći na optuženičkoj klupi pred Specijaliziranim vijećima, s obzirom na to da je u izvještaju Dicka Martija, koji je i bio povod za osnivanje tog suda, označen kao šef ’dreničke grupe’ koja je, kako se u izvještaju navodi, odgovorna za ubojstva i mučenje civila, ali i trgovinu narkoticima i organima.

Posebno je iznenađenje zbog toga što ta vijest dolazi par dana prije najavljenog ’povijesnog' sastanka s Vučićem i Grenellom u Washingtonu. To svakako ostavlja prostora za špekulacije je li riječ o slučajnosti ili je ta vijest namjerno u srijedu priopćena u cilju ’podrivanja’ sastanka i njegovih eventualnih rezultata“, kaže za DW Milica Radovanović, novinarka portala „Crno beli svet“ iz Mitrovice.

Zagovornik razmjene teritorija izbačen iz igre

Optužnica je predana prije dva mjeseca, a kako se navodi u priopćenju, još uvijek nije potvrđena. Ona je, prema pravilima Specijaliziranih vijeća, i morala ostati tajna sve dok je sudac ne potvrdi, odnosno ostati tajna u potpunosti ukoliko bude odbijena. Međutim, tužitelj se odlučio dva imena s optužnice ipak objaviti i prije formalne potvrde optužnice.

Taj potez tužitelja - on u priopćenju navodi da je uzrokovan time što je dvojac Thaci-Veseli ometao i podrivao rad Specijaliziranih vijeća, te provodio tajnu kampanju za ukidanje zakona o Specijaliziranim vijećima - imat će znatne političke posljedice.

„Optužnica protiv predsjednika Kosova Hashima Thacija znači da je jedan od glavnih zagovornika razmjene teritorija između Srbije i Kosova izbačen iz igre. To je dobra vijest, jer je razmjena teritorija opasna ideja. Misao da se ljudi mogu osjećati sigurno samo u zemlji u kojoj su dio etničke većine je ideološka osnova koja je i dovela do ratova devedesetih“, kaže za DW Christoph Bender, potpredsjednik Inicijative za europsku stabilnost iz Berlina.

Predsjednici Srbije i Kosova, Vučić i Thaci, dugo su pod udarom kritika velikog dijela javnosti zbog raširenog uvjerenja da kosovski čvor žele razriješiti dogovorom koji bi uključio razmjenu teritorija. Pored toga, od sredine prošle godine špekulira se da su u dijelu američke administracije pronašli i podršku za takvu ideju.

Hoti ne putuje u Washington

Iako su i SAD i EU to negirali, među analitičarima i dalje prevladava uvjerenje da su te dvije strane pošle različitim putovima kada su odnosi Kosova i Srbije u pitanju. Zato se na najavljeni sastanak u Washingtonu gledalo kao na pljusku Europi koja je do 2011. vodila proces normalizacije odnosa.

Ubrzo nakon vijesti o tome da je optužnica predana, oglasio se i Trumpov posebni izaslanik za pregovore Richard Grenell. On je na svom Twitter-profilu napisao da ga je Thaci obavijestio da otkazuje svoj posjet Washingtonu, te da će u sjedište američke federalne administracije doći samo kosovski premijer Avdullah Hoti. Međutim, i Hoti je jutros priopćio da neće prisustvovati sastanku, jer se namjerava pobrinuti oko novonastale situacije u zemlji.

„Ukoliko optužnica bude potvrđena, prosvjedi veterana su neminovnost. To su činili i prilikom ranijih suđenja pripadnicima OVK na Kosovu, pa ne vidim razlog zašto bi u ovom slučaju izostali“, ocjenjuje Radovanović.

Prilika za Europsku uniju

Bender u novonastaloj situaciji vidi priliku za Europsku uniju da postane proaktivnija.

„Najprije, dvije godine nakon što je Kosovo ispunilo sve uvjete, EU treba pod hitno odobriti bezvizni režim putovanja za građane Kosova. Zatim, budući da je pristupanje EU postalo pusti san čak i za Srbiju, Europska unija bi trebala postaviti pristup ujedinjenom europskom tržištu kao ostvariv cilj za sve zemlje Zapadnog Balkana, bez obzira na to jesu li otpočele pregovore ili su samo ’potencijalni kandidati'.

Najzad, EU bi trebao pozvati zemlje Zapadnog Balkana da rade na uspostavljanju balkanske zone po ugledu na Schengen, unutar koje bi se građani kretali slobodno i bez putovnica. Umjesto razgovora o promjeni granica, granice treba učiniti nevidljivima“, objašnjava Bender.

Problemi za Hotijevu vladu

Osim implikacija po pregovore pod palicom Grenella, jučerašnja vijest može utjecati i na političku stabilnost na Kosovu. „Ne bi trebalo zaboraviti da je slična situacija bila i prošle godine kada je tadašnji premijer Ramush Haradinaj dobio poziv na saslušanje. Nakon toga je uslijedila njegova ostavka, novi izbori, mukotrpan proces formiranja i pada Kurtijeve vlade, te izbora nove Hotijeve vlade. I tada je bilo špekulacija je li poziv u tom trenutku uslijedio zbog njegovog kategoričkog odbijanja da ukine takse (carine na proizvode iz Srbije, op. ur.)“, podsjeća Radovanović na još jedan potez Specijaliziranog tužiteljstva koji se na Kosovu tumačio kao politički motiviran.

I iako Thaci, za razliku od Haradinaja, nije podnio ostavku kada je pozvan na ispitivanje - što je sada već izvjesno da se dogodilo - ukoliko se bude vodio primjerom Haradinaja i napusti mjesto predsjednika Kosova, to bi moglo dovesti u napetu situaciju slabašnu koaliciju oko Avdullaha Hotija.

Novi izbori - u korist Kurtija

Na Kosovu se predsjednik bira dvotrećinskom većinom zastupnika Skupštine u prva dva kruga, odnosno običnom većinom u trećem krugu. Dogovor oko predsjedničkoga kandidata može izazvati probleme novoj koaliciji koja je jedva za sebe osigurala minimalnu većinu od 61 glasa zastupnika.

U koaliciji od tri većinske i više manjinskih stranaka može biti ozbiljan izazov dogovoriti se oko mjesta predsjednika. U slučaju novih izbora, takva situacija pogodovala bi samo Samoodređenju Albina Kurtija čija vlada je, kako mnogi smatraju, i zbačena zbog sastanka u Washingtonu, piše Deutsche Welle.

Thaci se nadao da će ga Washington spasiti?

Michael Martens, novinar uglednog Frankfurter Allgemeine Zeitunga, razgovarao je prošlog tjedna s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem - o dijalogu sa Srbijom, posebno o najavljenom susretu sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem u Washingtonu, uz posredovanje Richarda Grenella. Intervju je trebao biti objavljen danas, piše Deutsche Welle.

U srijedu je taj razgovor dobio sasvim novu dimenziju, nakon što je objavljeno da se Hashim Thaci, zajedno s Kadrijem Veselijem i drugima, nalazi na optužnici Specijalnog tužiteljstva u Haagu koje ga tereti za teške ratne zločine.

„Thaci se već mjesecima kritički izjašnjava o Europskoj uniji, a istovremeno ne propušta priliku hvaliti američko vodstvo s Donaldom Trumpom na čelu i njegovim posebnim izaslanikom za Balkan Richardom Grenellom“, piše sada Martens.

„Zapadni diplomati u Prištini već dugo sumnjaju da bi to moglo značiti da se Thaci nada američkoj protekciji - tako što se prema Washingtonu postavlja kao nužni partner, navodno je htio pridobiti američku političku podršku kako bi izbjegao optužnicu za ratne zločine. Ako je to zbilja bila njegova računica, sada je pomršena“, dodaje se u tekstu.

Zato je Martens u razgovoru prošlog tjedna pitao Thacija o špekulacijama da s Vučićem dogovara uzajamnu amnestiju za ratne zločine.

„Nikada. O takvoj temi nikada nismo niti ćemo raspravljati“, odgovorio je Thaci, dodajući da je Srbija na Kosovu počinila „genocid“ i da za takve zločine ne može biti amnestije.

Iz današnje perspektive je, piše dalje u tekstu, upadljivo to što je Thaci u odgovoru na pitanje o amnestiji „odmah skrenuo pozornost s eventualne svoje uloge i umjesto toga optužio međunarodnu zajednicu da ignorira srpske zločine na Kosovu devedesetih“.

Sada je poznato da Thaci neće ići u Washington, a sudjelovanje je otkazao i aktualni kosovski premijer Avdullah Hoti. U razgovoru za frankfurtski list je Thaci pak ponovo kritizirao Europsku uniju i hvalio ulogu Bijele kuće:

„Amerikanci upravo opet dokazuju da mogu djelovati brže, preciznije i efikasnije od Europljana. Zato je američko vodstvo nužno kako bi Srbija i Kosovo nadvladali svoje konflikte. Ako za naše zemlje ima svjetla na kraju tunela, onda ono sja iz Washingtona“, rekao je Thaci prije nego što je objavljeno da je optužen za ratne zločine.

Neue Zürcher Zeitung podsjeća da je „možda najvažniji zagovarač pravnog suočavanja“ s tim događajima švicarski liberalni političar Dick Marti, ranije odbornik u švicarskom Vijeću kantona i zastupnik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

„On je 2010. objavio izvještaj o navodnim zločinima pripadnika OVK. Tu se, između ostalog, spominju etnički progoni, pogubljenja i trgovina organima ratnih zarobljenika. Marti smatra da je najodgovorniji za to Hashim Thaci“, piše švicarski list.

Neue Zürcher Zeitung dalje kaže da se Thaci uvijek ubrajao u protivnike Specijalnog suda uspostavljenog prije pet godina kako bi rasvijetlio zločine OVK, te da je Sud smješten u Nizozemskoj upravo da bi se zaštitio od pritisaka, piše Deutsche Welle.

„Optužnica protiv Thacija dolazi u politički turbulentna vremena. U ožujku je pala vlada Albina Kurtija nakon manje od dva mjeseca, što je zemlju, usred pandemije, uvelo u tešku političku krizu. Thaci je iz pozadine igrao važnu ulogu u rušenju Kurtija“, piše švicarski list.

U analizi Švicarske radio-televizije (SRF) kaže se da optužnica protiv Thacija stavlja Kosovo u krajnje težak položaj, ali „može biti šansa za povijesni zaokret“. „Ako specijalni sud za Kosovo u Haagu na kraju osudi Thacija, to bi utabalo put za novi početak. Za novog predsjednika (ili predsjednicu), koji ne ruši demokratski izabrane vlade pomoću trikova“, navodi SRF.

„Onda bi možda i na Kosovu mogao prevladati stav da čovjek sa sumnjivim imidžom poput Thacijevog - kakve god da su mu zasluge - nije podoban da bude šef jedne europske države koja sebe zove demokracijom“, zaključuje švicarski javni servis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 05:09