LAGAO JE

Šok za Bidena: Američki predsjednik bit će udaljen s dužnosti?!

Republikanci najavljuju opoziv, a imaju većinu u Kongresu

Joe Biden

 Brendan Smialowski/Afp/Profimedia/Brendan Smialowski/afp/profimedia

Oba vodeća kandidata u američkoj predsjedničkoj utrci 2024., Donald Trump i Joe Biden, suočavaju se s istragama koje teoretski mogu vrlo značajno utjecati na ishode njihovih kampanja. U taboru Republikanaca čini se kako više istraga i već pokrenutih tužbi ne smetaju previše Trumpu da s 54-postotnom podrškom dominira predizborima na razini stranke, ali je nejasno da li će uz pokrenute procese uopće biti u poziciji da završi kampanju. S druge strane, sve je više pitanja kako će na popularnost Joea Bidena utjecati problemi s kojima se suočava njegov sin, Hunter. U ovom trenutku desničarski američki mediji likuju zbog rezultata kongresne istrage o Hunteru Bidenu, dok tradicionalni pobornici Demokrata (npr. New York Times) tumače kako to što je Joe Biden evidentno lagao da se nije sastajao s poslovnim partnerima sina Hunter zapravo nevažno jer su – pričali o vremenu.

Dojam je da je Joe Biden u političkoj nevolji jer je nejasno kako će birači reagirati na pojačane sumnje da je njegov sin financijski eksploatirao njegovu svojedobnu poziciju potpredsjednika te se od njega mora distancirati. Nezgodna je to situacija u kojoj prosječni Amerikanac prati kako se američki predsjednik distancira od lika i djela vlastitog sina, iako se počinje činiti da nije niti on baš, što se kaže, niti luk jeo niti luk mirisao.

Relativizacija New York Timesa

„Predsjednik Odbora za nadzor Predstavničkog doma James Comer rekao je da je Devon Archer potvrdio u svom pojavljivanju u ponedjeljak da je predsjednik Biden ‘lagao američkom narodu kada je rekao da nije imao saznanja o poslovima svog sina i da nije bio umiješan‘. Comerovi komentari dolaze nakon što je Archer, bivši poslovni suradnik i dugogodišnji prijatelj Huntera Bidena, satima sjedio pred Odborom za nadzor Predstavničkog doma na saslušanju iza zatvorenih vrata u ponedjeljak“, naglašava Fox News te objašnjavaju: „Archer je rekao da je Hunter stavio svog oca, tadašnjeg potpredsjednika Joea Bidena, na spikerfon dok se sastajao s poslovnim partnerima najmanje 20 puta. Archer je opisao kako je Joe Biden pozvan na telefon da proda ‘brend‘. Joe Biden bio je ‘brend‘ koji je njegov sin prodavao diljem svijeta kako bi obogatio obitelj Biden‘, rekao je Comer. ‘Kada je Joe Biden bio potpredsjednik Sjedinjenih Država, pridružio se večerama Huntera Bidena sa svojim stranim poslovnim suradnicima osobno ili putem zvučnika preko 20 puta.‘ ‘Kada je vlasnik Burisme bio suočen s pritiskom ukrajinskog tužitelja koji je istraživao kompaniju zbog korupcije, Archer je posvjedočio da su rukovoditelji Burisme tražili od Huntera da ‘nazove D.C.‘ nakon sastanka upravnog odbora Burisme u Dubaiju‘, nastavio je Comer.“

Ovakvo svjedočenje u interpretaciji Fox Newsa izrazito je nezgodno za Bidena zbog poslova Huntera Bidena ne samo u Ukrajini, nego i u Kini, tj. državama na kojima je upravo fokus američkih vanjskopolitičkih i obavještajnih akcija Sjedinjenih država.

New York Times pak u svojem izvještaju o kongresnom saslušanju partnera Huntera Bidena prepoznaje potpuno drugačije naglaske nego Fox News. Donosimo njihovu relativizaciju slučaja u nekoliko pasusa: „‘Svjedok je bio vrlo, vrlo dosljedan da niti jedan od tih razgovora nikada nije imao veze s bilo kakvim poslovnim poslovima ili transakcijama‘, rekao je predstavnik Dan Goldman, demokrat iz New Yorka i član Nadzornog odbora koji je sudjelovao u intervjuu. ‘Bili su to čisto ono što je on nazivao neobaveznim razgovorom.‘ Transkript intervjua nije odmah objavljen. Kongresni transkripti obično prolaze proces pregleda prije nego što se dovrše. Predstavnik Jamie Raskin iz Marylanda, vodeći demokrat u komisiji, rekao je da je g. Archer posvjedočio da je g. Biden često razgovarao sa svojim sinom nakon prerane smrti njegovog brata, Beau Bidena, 2015., te da ‘predsjednika Bidena nikada nisu pitali da, niti je poduzeo bilo kakve službene radnje u vezi‘ s poslovnim interesima Huntera Bidena. G. Archer je također rekao da nema saznanja o neprovjerenim navodima anonimnog doušnika da su predsjednik Biden i Hunter Biden primili milijune dolara mita, potkopavajući tvrdnju koju su razglasili republikanci.“

Ovo su poprilično čvrste teze s obzirom da se ispostavilo kako je Joe Biden doista lagao o susretima s partnerima sina Huntera, a na Fox Newsu pak dižu atmosferu progona Bidenovih najavljujući nove dokaze: „Comer je rekao da će Povjerenstvo Predstavničkog doma za nadzor i odgovornost ‘nastaviti pratiti trag novca Bidenovih i intervjuirati svjedoke kako bi se utvrdilo jesu li strani akteri ciljali Bidene, je li predsjednik Biden kompromitiran i korumpiran, a naša nacionalna sigurnost ugrožena‘… Archer, koji je bio član odbora ukrajinske tvrtke za prirodni plin Burisma Holdings zajedno s Hunterom početkom 2014., rekao je zakonodavcima da je vrijednost dodavanja Huntera u odbor bila izgradnja ‘brenda‘ tvrtke. Archer je, prema Comeru, potvrdio da je tadašnji potpredsjednik Joe Biden bio ‘brend‘. Archer je također posvjedočio da bi ‘Burisma propala da ‘brend‘ nije vezan za nju. Archer je rekao da vjeruje da su Hunter Biden u upravnom odboru i ‘brend Biden‘ pridonijeli dugovječnosti Burisme, prema Comerovom uredu, te sugerirao da bi ljudi bili ‘zastrašeni da se legalno petljaju s Burismom zbog brenda Biden‘.“

Ako Fox Newsu nisu spremni radikalno fabricirati činjenice iz kongresnih istraga, sljedeći dio njihovog izvještaja mogao bi biti vrlo štetan za Bidene i Demokrate:

„U međuvremenu, Archer je svjedočio o interakciji u prosincu 2015., koja je uključivala izvršnog direktora Burisme Mykolu Zlochevskog i Vadyma Pozharskog — izvršnog direktora tvrtke. Archer je rekao da su Zlochevsky i Pozharski ‘vršili stalni pritisak na Huntera Bidena da dobije pomoć od D.C.‘ u smjeni ukrajinskog tužitelja Viktora Šokina. Šokin je istraživao Burismu zbog korupcije. Prema izvoru, Archer je svjedočio da su 4. prosinca 2015. Hunter Biden, Zlochevsky i Pozharski ‘nazvali D.C.‘ raspraviti stvar. Archer je svjedočio da su se Biden, Zlochevsky i Pozharski odmaknuli kako bi obavili poziv. Nije jasno jesu li Hunter i čelnici Burisme razgovarali izravno s Joeom Bidenom o tome. U to je vrijeme, međutim, Joe Biden bio zadužen za američko-ukrajinsku politiku za Obaminu administraciju. Izvor je rekao da je Archer svjedočio da je samo nekoliko dana kasnije, 9. prosinca 2015., Joe Biden otputovao u Ukrajinu i održao govor. Biden je tijekom govora rekao da vlada treba popraviti ukrajinsko tužiteljstvo.“

Republikanci najavljuju opoziv

Fox News ponavlja tezu kako je jedna od istraga FBI-a pokazala da su Joe i Hunter Biden prisilili Zlochevskyog da im plati milijune dolara kako bi mu pomogli riješiti se Šokina.

Ovo je samo dio priče o dinastiji Biden. Poznato je da je Biden tijekom kampanje 2020. tvrdio da nitko iz njegove obitelji nije primio novac iz Kine, ali se ispostavilo da su Hunter Biden i njegovi partneri naplatili milijune. Čak i je i New York Times u svom izvještaju primijetio da glasnogovornica Bijele kuće, Karine Jean-Pierre, nije tako tvrda u demantiranju tvrdnji da se aktualni predsjednik sastajao s poslovnim partnerima sina Huntera niti je s njima vodio razgovore o poslovima nego ustraje samo na tezi kako predsjednik nikada nije „imao biznis sa svojim sinom“.

Znači li to u osnovi da nisu imali zajedno registriranu tvrtku ili da doista nije imao nikakvog posla sa sinovljevim partnerima?

Republikanci najavljuju Bidenov impeachment, što su, s obzirom na većinu u Kongresu, spremni odraditi vrlo agresivno te podsjećaju kako su impeachmenti protiv Nixona i Clintona pokretani jer se utvrdilo da su obojica lagali.

Hunter Biden nalazi se i u vrlo neugodnoj situaciji zbog toga jer je utvrđeno da nije platio oko 100.000 dolara poreza. Nagodio se s tužiteljstvom, ali se sutkinja u tom slučaju iznenadila uvjetima nagodbe te je konstatirala kako je ne može prihvatiti. Hunter Biden u sukobu je sa zakonom i zbog toga jer je kupio pištolj, iako kao registrirani i liječeni ovisnik na to nije imao pravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:40