STOP PREBROJAVANJU

Šokantan istup Trumpa zabezeknuo sve: ‘Nikada ovo nismo vidjeli, ne znamo što će se dogoditi‘

Sve je izvjesnije da će oba kandidata morati posegnuti za trikovima kojima će maksimizirati šanse za dolazak do 270 elektorskih glasova

Donald Trump sebe smatra pobjednikom večerašnjih izbora, unatoč tome što u trenutku pisanja ovog teksta zaostaje za 25 elektorskih glasova u odnosu na svog demokratskog izazivača Joea Bidena. Aktualni predsjednik SAD-a šokirao je brojne ionako zabezeknute Amerikance kada je bez ikakve osnove u svom govoru iz istočne sobe Bijele kuće optužio konkurente da mu pokušavaju preoteti izbornu pobjedu.

- Pokušavaju nam ukrasti izbore! Nikad im to nećemo dozvoliti. Glasovi se ne smiju prebrojavati nakon što se zatvore birališta.” napisao je Trump i na Twitteru tijekom večeri, zbog čega je intervenirala i sama društvena mreža označivši njegovu objavu kao faktualno problematičnom.

Rezultati u ključnim saveznim državama poput Georgije, Sjeverne Karoline i Pennsylvanije kasne. Organizatori tvrde da se razlog krije u činjenici da su volonteri umorni i skloniji raditi greške koje u tijesnoj utrci za novog stanara Bijele kuće nisu dopustive, zbog čega su im omogućili odmor.

No, Trumpa ta tvrdnja nije nimalo umirila. Aktualni predsjednik uvjeren je da odugovlačenje s obradom listića u ključnim državama u kojima su ankete davale prednost Joeu Bidenu, znači da „duboka država” pokušava ukrasti njegovu pobjedu zbog čega traži intervenciju Vrhovnog suda.

- Sve te države koje smo večeras osvojili... i odjednom, što se događa? Znate što se događa? Bili su svjesni da ne mogu dobiti i sad poručuju da idemo na sud. To sam govorio od početka. Ovo je prevara američke javnosti i sramota za našu zemlju. Dobili smo izbore i idemo na Vrhovni sud. Ne želimo da nađu glasove u 4 sata ujutro i dodaju te glasove na popis. Ovo je tužno - poručio je predsjednik u govoru koji se mogao okarakterizirati kao pobjednički.

Donald Trump izbore želi dovesti pred Vrhovni sud na koji je prije samo nekoliko dana postavio šestu konzervativnu sutkinju Amy Coney Barrett. Analitičari se već hvataju za glavu strahujući da će se paralelno s ponavljanjem 2016., ponoviti i 2000., kada je Vrhovni sud trebao intervenirati u kaotično prebrojavanje floridskih glasova između demokrata Ala Gorea i Georgea W. Busha, a rezultatu je u konačnici presudilo samo 537 listića razlike. Podsjetimo, floridski Vrhovni sud je 8. prosinca odlukom 4:3 pozvao federalno tijelo da prebroji svih 61,000 glasačkih listića, a Busheva je kampanja pokušala blokirati prebrojavanje. Konzervativni sudac Antonin Scalia uvjeravao je tada javnost da bi prebrojavanje glasova „Bushevu pobjedu zamrljalo stalnom sumnjom u legitimnost izbornog procesa”, a proces odlukom 7:2 u korist blokade prebrojavanja glasačkih listića, a time i pobjede 43. predsjednika SAD-a.

- Jasno je da izborni zakoni nikad do sada nisu bili testirani na ovakav način, zato je nemoguće predvidjeti što će se dogoditi - smatra Benjamin Ginsberg, odvjetnik koji je 2000. zastupao Busha u kampanji.

Pred nama je dugi tjedan, a sve je izvjesnije da će oba kandidata morati posegnuti za proceduralnim trikovima kojima će maksimizirati šanse za dolazak do 270 elektorskih glasova. Do sada smo već imali priliku naučiti da se Donald Trump ne libi posegnuti za, u najmanju ruku, moralno dubioznim alatima dolaska i ostanka na vlasti. Joe Biden je do sada sebe prikazivao kao opciju koja će vratiti poštenje i dignitet u politiku i kandidata koji poštuje višestoljetne procedure američkog izbornog procesa.

Međutim, ako Bidenova kampanja ne zasuče rukave i uđe u blato proceduralnog obračuna s Donaldom Trumpom, ako do njega dođe, naravno, aktualna bi im administracija pred nosom mogla oteti pobjedu.

Jer, u politici se rijetko kada isplati igrati pošteno. To je naprosto bolna činjenica. Sine ira et studio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:58