VELIKA ZABUNA

Šokantan obrat u priči oko smaknutog ukrajinskog junaka: ‘Pa to uopće nije Timofej!‘

Video snimka jezive likvidacije ukrajinskog vojnika munjevito se proširila društvenim mrežama

Likvidirani ukrajinski vojnik sa snimke, prema novim informacijama, nije Timofej Šadura, nego Oleksandar Macijevski

 Twitter/Screenshot

Predstavnici Oružanih snaga Ukrajine potvrdili su da je vojnik s video snimke koja se 6. ožujka pojavila na društvenim mrežama i prikazuje pogubljenje ukrajinskog vojnika u trenutku dok puši posljednju cigaretu i ruskom ubojici, ili ubojicama, hladno poručuje ‘Slava Ukrajini!‘, ukrajinski borac iz 163. bataljuna 119. zasebne brigade Teritorijalne obrane Černihivske oblasti Oleksandar Macijevski, a ne Timofej Šadura, kako se izvještavalo dan nakon objave snimke, prenosi ruski neovisni portal Meduza.

Prema Regionalnoj upravi snaga Teritorijalne obrane Ukrajine "Sjever", 30. prosinca prošle godine Macijevski je zajedno s četvoricom suboraca sudjelovao u borbi s nadmoćnijim ruskim snagama u blizini Soledara. Komunikacija s njima je na kraju bila prekinuta, a pojačanje nije moglo doći zbog jake paljbe.

Mnogo toga, navodi Meduza, još je nepoznato jer su njegovi suborci ili nestali ili mrtvi. Međutim, Macijevskog je prepoznala majka te njegov sin i suborci. Ukrajinski TV kanal Suspilne objavio je i intervju s njegovom majkom, prenio je neovisni ruski portal The Insider, koji je također prenio da su identitet pogubljenog ukrajinskog vojnika kao Oleksandra Macijevskog potvrdile Oružane snage Ukrajine (AFU).

Prije ruske invazije, Macijevski je radio kao električar u Kijevu. Nakon početka rata dragovoljno se prijavio u teritorijalnu obranu Nižina u Černihivskoj oblasti. Tijelo Macijevskog predano je njegovoj obitelji u sklopu razmjene žrtava između Rusije i Ukrajine. Obitelj ga je identificirala u kijevskoj mrtvačnici.

Ranije su neki ukrajinski dužnosnici izjavili da je muškarac na snimci drugi ratni zarobljenik, Timofej Šadura, vojnik 30. zasebne mehanizirane brigade nazvane po knezu Konstantinu Ostrožskom, koji je nestao 3. veljače 2023.

No, istovremeno je novinar Jurij Butusov tvrdio da je na snimci upravo Oleksandar Macijevski.

Radi se o velikom preokretu budući da su ranije i brojni ukrajinski dužnosnici i svjetski mediji objavljivali da se radi o Timofeju Šaduri, a snimku egzekucije vojnika proglasili simbolom ukrajinskog rata. Zabuna je poprimila tolike razmjere da je identitet Šadure potvrdila i njegova sestra, koja je o svemu progovorila i za medije.

Identitet Timofeja Šadure potvrdila i sestra

"Moj brat bi svakako bio sposoban na ovaj se način usprotiviti Rusima", izjavila je sestra Timofeja Šadure. "Nikad u svojem životu nije skrivao istinu i to sigurno ne bi učinio pred neprijateljem", dodala je.

Video snimka jezovite likvidacije ukrajinskog vojnika munjevito se proširila društvenim mrežama nedugo nakon prve objave. Riječ je, kako ističu brojni stručnjaci, o ratnom zločinu koji prkosi svim pravilima Ženevske konvencije.

Na nemilosrdno smaknuće reagirao je posebnim priopćenjem i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji je ukrajinskom narodu obećao hvatanje ratnih zločinaca koji su hladno pogubili ukrajinskog vojnika.

Na snimci se vidi kako jedan ruski vojnik zarobljeniku kaže: "Umri!" te izgovara još nekoliko psovki prije nego ga upuca. Ubojica sa snimke - ili više njih - čiji se glasovi čuju u pozadini, još nisu identificirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:19