POSTAT ĆE POVIJEST

ŠOKANTAN PROJEKT Uništit će mjesto Muhamedova rođenja i sagraditi luksuzne hotele i trgovačke centre

 Omar Chatriwala of Al Jazeera English/Wikimedia Commons

Meku, grad u zapadnom dijelu Saudijske Arabije za koji se vjeruje da je mjesto rođenja proroka Muhameda, uskoro će prekriti mramor goleme kraljevske palače. Dio je to projekta vrijednog više milijardi funti u svetom gradu koji je već rezultirao rušenjem stotina povijesnih građevina.

Cilj projekta koji je započeo prije nekoliko godina jest proširiti Veliku džamiju koja svake godine prima milijune hodočasnika u vrijeme Hadža, hodočašća u Meku koji su svi muslimani dužni proći barem jednom u životu.

Prema institutu Gulf, smještenom u Washingtonu, 95 posto starih građevina u Meki je već uništeno i bit će zamijenjeno luksuznim hotelima, apartmanima i trgovačkim centrima.

Prošlog su tjedna uništeni pola stoljeća stari stupovi iz Osmanskog carstva, koji su postavljeni u čast Prorokovog odlaska na nebo, kazao je dr. Irfan Alawi, direktor Zaklade za istraživanje islamskog naslijeđa za Independent.

Kazao je i kako će kuća Mawlida, u kojoj je prema vjerovanju rođen Muhamed 570. godine, vjerojatno biti uništena već prije kraja godine.

Umjesto nje bit će sagrađena nova kraljevska palača za kralja Abdullaha, formalnog skrbnika Velike džamije, kako bi u njoj boravio kada dolazi u Meku.

Te planove potvrdio je jedan izvor koji tvrdi da mnogi kritiziraju projekt no da nitko ne želi progovoriti javno zbog straha od stroge režimske kazne.

U obranu uništenja povijesnih zdanja, nedavno je stao i Veliki Muftija Saudijske Arabije, šeik Abdul Aziz Bin Abdullah al-Sheikh, koji je kazao kako su rušenja nužna i kako bi narod trebao biti zahvalan vladi zbog toga što radi, jer tako povećava kapacitet Velike džamije.

Sobe u kući Mawlida nalaze se ispod površine zemlje, a iznad je 1951. godine sagrađena knjižnica kako bi ih se očuvalo. Sada je to sveto mjesto zatvoreno za hodočasnike, a znakovi upozoravaju da je tamo zabranjena molitva 'jer ne postoji dokaz da je prorok Muhamed rođen na tom mjestu'.

- Sve će postati povijest. Nestat će. Mi im govorimo 'dopustite nam da očuvamo te sobe koje još uvijek postoje' - kazao je Irfan Alawi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:16