PUTINOV IGRAČ?!

Šokantan udarac za FBI: Šef protuobavještajne jedinice uhićen zbog primanja mita i veza s ruskim oligarhom

Uhićen je zbog primanja mita i veza s ruskim oligarhom i poznatim Putinovim saveznikom Olegom Deripaskom
 Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp

Veliki skandal potresa FBI. Njihov donedavni visoki dužnosnik 54-godišnji Charles McGonigal, u New Yorku je uhićen zbog primanja mita i veza s ruskim oligarhom i poznatim Putinovim saveznikom Olegom Deripaskom, protiv kojeg su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije. Prošle godine, Deripaska je kazneno optužen za kršenje tih sankcija. Prema Forbesovoj listi milijardera, 55-godišnji Deripaska težak je 1.7 milijardi dolara, a prije sankcija njegovo bogatstvo iznosilo je gotovo 7 milijardi dolara, piše Slobodna Dalmacija.

McGonigal je bio šef protuobavještajne jedinice FBI-a u New Yorku, a povukao se 2018. godine nakon 22 godine rad u tajnoj službi. Uhićen je u subotu poslijepodne nakon što je stigao u zračnu luku JFK iz Šri Lanke i jedan je od najviših bivših dužnosnika FBI-a ikada optuženih za zločin.

Kako navodi CNBC, bivši agent Charles McGonigal optužen je na Okružnom sudu u Washingtonu zbog primanja 225.000 dolara u gotovini - dok je radio u FBI-u - od osobe koja je imala poslovne interese u Europi, a koja je bila zaposlenik albanske obavještajne službe. Ta je osoba kasnije postala izvor FBI-a u kaznenoj istrazi stranog političkog lobiranja, koju je McGonigal nadzirao, objavila je policija. Bivši agent koji je među ostalim, optužen za davanje lažnih izjava zatajio je i da se tijekom putovanja u Albaniju i na Kosovo u listopadu 2017., sastao s albanskim premijerom i kosovskim političarem.

“McGonigal je izdao svoju svečanu prisegu Sjedinjenim Državama u zamjenu za osobnu korist i na štetu naše nacionalne sigurnosti - rekao je pomoćnik direktora FBI-a Donald Alway.

U slučaju koji se odnosi na Deripasku, optužnica u pet točaka američkog Okružnog suda na Manhattanu, tereti 54-godišnjeg McGonigala i sudskog tumača Sergeja Šestakova (69) za kršenje sankcija. Oni su pokušavali ukloniti Deripasku s liste osoba koje podliježu sankcijama te su primali mito za informacije o istrazi protiv konkurentnog oligarha.

McGonigal i Šestakov, koji su za FBI istraživali oligarhe, navodno su 2021. pristali istražiti rivalskog ruskog oligarha, za što ih je platio Deripaska, objavilo je američko Ministarstvo pravosuđa. Šestakov je bivši ruski diplomat koji je radio i kao sudski tumač za sud u Brooklynu i za tamošnje tužitelje. Ima američko državljanstvo.

McGonigal i Šestakov optuženi su da su primali uplate preko lažnih tvrtki i krivotvorili potpise kako bi sakrili porijeklo novca. Dvojac je okrivljen za pranje novca uz optužbe za kršenje sankcija. Svaka od četiri točke optužnice nosi maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Dok je bio u FBI-u, McGonigal je prethodno istraživao Deripasku, koji se obogatio u ruskoj industriji aluminija. McGonigal je putovao u London i Beč kako bi se sastao s Deripaskom.

"FBI je predan provedbi gospodarskih sankcija osmišljenih da zaštite Sjedinjene Države i naše saveznike, posebno protiv neprijateljskih aktivnosti strane vlade i njezinih aktera. Ruski oligarsi poput Olega Deripaske vrše zloćudni globalni utjecaj u ime Kremlja i povezani su s podmićivanjem, iznudama i nasiljem – konstatirao je pomoćnik direktora FBI-a Michael Driscoll.

Nakon što je napustio FBI, McGonigal je radio za Deripasku preko odvjetničke tvrtke koja je zastupala ruskog naftnog tajkuna. Kasnije je za njega radio izravno, primivši početnu isplatu od 51.000 dolara, a zatim isplate od 41.790 dolara svaki mjesec tijekom tri mjeseca od kolovoza 2021. do studenog 2021. Prijateljima je rekao da radi za bogatog Rusa, ali i da je njegov rad legalan, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:41