OPTUŽIO I BORISA

Šokantna ispovijest s ‘otoka korupcije‘: Ovo je pošast, pa pogledajte na što su sve spiskali milijune!

Jaspert tvrdi da britanska vlada namjerno odgađa zakonske reforme i odgađa niz lokalnih istraga u nizu optužbi za korupciju
Prizori s Britanskih Djevičanskih otoka i Gus Jaspert
 Profimedia/Facebook

Smjena diplomata na britanskim teritorijima na Karibima rijetko je kada tema koja zaslužuje više od male vijesti. No, guverner Britanskih djevičanskih otoka na odlasku s funkcije pobrinuo se za pravu senzaciju, piše Guardian.

Gus Jaspert, odlazeći guverner Britanskih Djevičanskih otoka u emotivnoj video objavi na Facebooku, namijenjenoj za 30.000 stanovnika otoka, optužio je britansku vladu da nadzire 'pošast' korupcije i miješa se u kaznenopravni sustav pokušavajući ušutkati svakoga tko izrazi zabrinutost zbog zlouporabe sredstava. To uključuje i 30 milijuna funti koje su bile usmjerene za pomoć otocima u borbi protiv pandemije, istaknuo je Jaspert.

Jaspert tvrdi da vlada namjerno odgađa zakonske reforme i odgađa niz lokalnih istraga u nizu optužbi za korupciju. Među optužbama navodi se da je pet milijuna funti potrošeno na nepostojeću zrakoplovnu kompaniju i gotovo milijun funti za izgradnju zida oko škole. Upitni su i deseci milijuna funti potrošenih u bolnicu i pristanište za jahte. Također, Jaspert je izrazio zabrinutost zbog organiziranog kriminala jer je prošle godine iz kuće policajca zaplijenjen kokain u iznosu od 250 milijuna dolara.

Prema pisanju Guardiana, Jaspert je imenovao višeg suca koji će istražiti navode o korupciji vladajuće elite. Otočna vlada je u petak priopćila da će imenovati Sir Garyija Hickinbottoma, konzervativnog zastupnika koji je bio glavni državni odvjetnik do veljače prošle godine, da vodi neovisnu istražnu komisiju.

Zlouporabe

Sudac će istražiti navode o zlouporabi novca poreznih obveznika, zabrinutosti zbog državnih nabava, i političko uplitanje u imenovanja na javnim pozicijama.

Optužbe za umiješanost vlade u korupciju dolaze nakon što su eurozastupnici proteklog tjedna u Parlamentu u Bruxellesu glasali 587 za i 50 protiv rezolucije da se teritoriji Velike Britanije, uključujući Britanske Djevičanske otoke, Guernsey i Jersey uvrste na crnu listu poreznih oaza EU po zaključenju sporazum o Brexitu. Kampanje za transparentnost otoke vide kao utočište za izbjegavanje poreza. Robert Palmer, direktor grupe Tax Justice UK, rekao je: „Nakon Brexita britanske porezne oaze izgubile su zaštitnika unutar briselskih hodnika. Očekivao bih da će EU pojačati pritisak na mjesta poput Jerseya''. Britanski prekomorski teritorij uvršten je na crnu listu EU-a u veljači prošle godine, ali je kasnije uklonjen.

Djevičanski otoci su veliki izvoznici ruma i voća te velika turistička destinacija. No, više od polovice državnih prihoda dolazi iz financijskog sektora. Na Djevičanskim otocima registrirano je oko 400.000 offshore tvrtki. Panamski dokumenti i stalno curenje podataka otkrili su koliko ih bogati široko koriste za izbjegavanje poreza. Tvrtke nemaju javno registrirane vlasnike, obveze objavljivanja računa ili plaćanja poreza što privlači sumnjive oligarhe i potiču korupciju.

Potporu Jaspertu izrazio je Dominic Raab, britanski ministar vanjskih poslova, koji je izdao pisanu izjavu u kojoj kaže da je Velika Britanija imala "ustavnu i moralnu dužnost štititi interese ljudi s otoka".

Raab je "da su lokalne institucije i zajednica guverneru postavile dosljedan i duboko zabrinjavajući niz zlouporaba" zbog čega je i Velika Britanija "izuzetno zabrinuta".

Ustavna kriza

Potez guvernera doveo je Djevičanske otoke u ustavnu krizu, a u raspravu ulazi pitanje hoće li arhipelag od preko 50 otoka prekinuti veze s britanskom krunom. Kraljica Elizabeta II je i dalje na vrhu države, no pravosuđe nadzire Sudski odbor Kraljevskog vijeća u Londonu, najviši žalbeni sud za određene britanske teritorije, neke zemlje Commonwealtha i nekoliko tijela Ujedinjenog Kraljevstva. Nakon nedavnih sukoba oko zakonodavstva Ujedinjenog Kraljevstva s ciljem ograničavanja aktivnosti poreznih utočišta, mnogi na tim otocima tražili su veću neovisnost.

U 2018. godini međustranačka koalicija zastupnika Westminstera predvođena laburističkom političarkom Margaret Hodge i njezinim konzervativnim kolegom Andrewom Mitchellom dobila je parlamentarnu potporu zakonodavstvu koje obvezuje Djevičanske otoke da objavljuju imena vlasnika kompanija u javnim registrima. Otočani su protestirali na ulicama i nazvali Hodge modernom imperijalistom. Hodge je ovoga tjedna objavila: "Jasno je da je gospodarstvo temeljeno na tajnosti i niskim porezima recept za loše upravljanje, korupciju i kriminal."

Jasperta će ovog mjeseca zamijeniti guverner Bermude, nakon četiri godine što je proveo na toj funkciji. U svojem pozdravu na Facebooku prije nego što je spakirao kofere u službenoj rezidenciji, molio je otočane da se uključe u istragu. "Bit će to vaša prilika da oblikujete način na koji se stvari rade i pomognete u popravljanju stvari za sljedeću generaciju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 18:41