PRLJAVI POLITIČARI

ŠOKANTNA OTKRIĆA ISTRAGE Vrh partije stvorio harem sastavljen ekskluzivno od najslavnijih TV voditeljica

Do umirovljenja 2012. godine Zhou Yongkang bio je čovjek kojega su se svi bojali. Bivši ministar sigurnosti, kao šef Politbiroa ravnao je policijom, sudstvom, obavještajnim i kontraobavještajnim službama.

Kao poznati ženskar, organizirao je harem za visoke partijske dužnosnike, sastavljen ekskluzivno od najslavnijih kineskih TV voditeljica i starleta, a jednu od njih je i oženio.

Tužiteljstvo ga je “otvorilo” u vrijeme korupcijskog skandala visokog partijskog dužnosnika Bo Xilaija, Zhouova štićenika i političkog saveznika. Obojica su pala u sporoj, ali temeljitoj partijskoj čistki koju je pokrenuo novi predsjednik Xi Jinping.

Zhou je u kućnom pritvoru od prosinca. Prije dva tjedna počela su saslušanja u istrazi o njemu, što kineski mediji tumače kao znak da je Partija već odlučila suditi mu. Ako se to dogodi, Zhou će biti najviše pozicionirani član Partije izveden pred sud zbog korupcije. Njegov sin Zhou Bin navodno surađuje s tužiteljstvom. Pronađeni su debeli off-shore računi, otvoreni kad je Zhou nadgledao prevaru s državnom naftnom kompanijom težu od deset milijardi dolara, ali je procijenjeno da novac obitelji Zhou nije dovoljno velik da izazove željenu averziju u javnosti, pa su partijski izvori medijima za svaki slučaj doturili i niz priča o Zhouovu razmetnom životu, među ostalim i onu o privatnom haremu.

Prema izvorima hongkonškog lista Da Shi Jian, ispitano je pet voditeljica državne televizije koje je sa Zhouom povezala njegova dugogodišnja ljubavnica, zamjenica direktora televizije. Šefa Politbiroa zainteresirale su poslovna novinarka Shen Bing, koja ga je zamolila za pomoć oko suprugova građevinskog projekta, i Jia Xiaoye, nećakinja bivšeg kineskog predsjednika Jiang Zemina koja se poslije i udala za Zhoua.

Sumnja se da su Zhouovi ljudi 2008. godine sredili prometnu nesreću u kojoj je poginula njegova prva žena. Sportska novinarka Wang Xiaoya, udana za glavnog kineskog tužitelja Cao Jianminga, bila je četvrta članica harema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:32