UDAR DRONOVA

Šokantna teorija o napadu na Moskvu: ‘Pogledajte tko su bile mete, to je jasna poruka‘

Više dronova natovarenih eksplozivima uspjelo je nedavno proći gustu mrežu ruske protuzračne obrane i aterirati na nekoliko elitnih lokacija u Moskvi

Napad dronovima na Moskvu

 Kirill Kudryavtsev/Afp

Čini se da je prošlotjedni napad dronovima u Moskvi bio usmjeren na domove časnika ruske obavještajne službe, objavila je američka tv-kuća NBC News. Njihovi izvori iz američke vlade i Kongresa tvrde da taj napad na elitna moskovska predgrađa poput Rubljovke nije bio slučajan i da je zapravo ciljao obiteljske rezidencije ruskih obavještajnih časnika, prenosi Slobodna Dalmacija.

image

Napad dronovima na Moskvu

Kirill Kudryavtsev/Afp

Kao što je poznato, više dronova natovarenih eksplozivima uspjelo je nedavno proći gustu mrežu ruske protuzračne obrane i aterirati na nekoliko elitnih lokacija u Moskvi. Najmanje jedna od stambenih zgrada pogođenih u napadima bespilotnim letjelicama povezana je s ruskim SVR-om, službom vanjskih obavještajnih poslova, zaključuju u Strider Technologiesu, američkom startupu za strateška pitanja.

Udar na kućne adrese oficira obavještajnih službi

Vanjska obavještajna služba SVR (Slúžba vnéšnej razvédki Rossijske Federacii) dio je ruske obavještajne strukture odgovoran za operacije u inozemstvu. SVR je osnovana kao nasljednik Prve glavne uprave KGB-a i sjedište joj je u moskovskom okrugu Jasenovo. Zanimljivo je da nedavni napad borbenim dronovima nije udario na službena sjedišta ove obavještajne agencije, nego na kućne adrese njezinih oficira. Poruka je više nego jasna: znamo gdje spavate i gdje vam spavaju obitelji.

image

Napad dronovima na Moskvu

Kirill Kudryavtsev/Afp

Prema analizi američkog Strider Global Intelligencea, najmanje jedna od napadnutih zgrada u Moskvi je u vlasništvu ruske organizacije na državnom proračunu koja ima ugovore s postrojbom za koju se zna da je paravan za vanjsku obavještajnu službu. Nije jasno je li neka od oštećenih moskovskih fasada na objavljenim slikama pripada domu nekoga od časnika SVR-a i je li netko od pripadnika ruske obavještajne službe u ovim napadima ozlijeđen.

"Ovo nije bio slučajni napad na bogato predgrađe", izjavio je Eric Levesque, glavni direktor i suosnivač američkog Strider Technologiesa. Ovaj udar, po njemu, predstavlja samu srž psihološkog rata između Rusije i Ukrajine. Po prvi put su ubojiti dronovi preko granice dospjeli do moskovskih četvrti, i to ne bilo kojih nego onih u kojima žive obitelji ruskih obavještajaca.

image

Napad dronovima na Moskvu

Kirill Kudryavtsev/Afp

Ruske vlasti odmah su okrivile Ukrajinu za sporne napade bespilotnim letjelicama, a Ukrajina je službeno zanijekala bilo kakvu ulogu u napadu. Napadi dronovima na Moskvu prilično su osramotili Putinovu vladu, pa su proratni ruski blogeri oštro kritizirali Kremlj. Šef privatne plaćeničke Wagner grupe Jevgenij Prigožin jedva je dočekao još jednom optužiti ruske vojne čelnike za nesposobnost, tereteći ih da nisu uspjeli obraniti zemlju od bespilotnih letjelica.

Teška pitanja za Bidenovu administraciju

Napadi bespilotnim letjelicama na rusko tlo otvorili su niz teških pitanja i za Bidenovu administraciju koja je od početka tvrdila da ne želi da se oružje koje je Kijevu osigurao Washington koristi u operacijama sabotaže unutar same Rusije.

image

Napad dronovima na Moskvu

Kirill Kudryavtsev/Afp

Nije, doduše, uopće poznato kojim je tipovima dronova izveden nedavni moskovski napad: analitičari na zapadu su sugerirali da je prodor do Moskve uspio zahvaljujući posebnom tipu novog dalekometnog drona za koji se sumnja da ga samostalno razvija Ukrajina.

Riječ je o modelu Bober (Dabar), s dometom od čak tisuću kilometara. Bober navodno nije proizvod ukrajinske vojne industrije, nego privatno financiran projekt o čijim se tehničkim podacima jako malo zna, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. lipanj 2024 04:12