KAOS NA KANARIMA

ŠOKANTNI PRIZORI IZ TURISTIČKOG RAJA KOJI JE POHARALA PJEŠČANA MEGAOLUJA Hrvatica koja živi na Gran Canariji za Jutarnji: '24 sata nismo mogli van'

 
 Profimedia

Velika pješčana oluja iz Sahare zahvatila je španjolske Kanarske otoke te poremetila zračni promet ove izrazito turističke destinacije.

Uprava tamošnjih zračnih luka obustavila je za vikend sve letove na i sa otoka zbog izuzetno male vidljivosti, no u nedjelju su letovi ipak dozvoljeni na svim aerodromima osim Tenerife Jug, piše BBC.

Regionalna vlada izdala je upozorenje stanovnicima da ostanu u svojim kućama i da otkažu putovanja.

- Čitav smo dan proveli u kući. 24 sata nismo izlazili zbog silnog vjetra i prašine, kaže Hrvatica Katarina nastanjena na Gran Canariji za Jutarnji.

- Danas je situacija malo bolja, pijeska je mnogo manje, ali vjetar je i dalje vrlo jak pa nam je napravio nered na terasi, razbacao stolce... No, najgore je što topli vjetar pogoduje požarima, to je prava opasnost.

Španjolski nacionalni meteorološki servis najavio je snažne vjetrove do 120 km/h sve do ponedjeljka navečer.

Vjetrovi su donijeli gust oblak prašine iz Sahare udaljene oko 500 kilometara. Pješčana oluja se može vidjeti čak i iz svemira, a na satelitskim snimkama može se jasno pratiti put oblaka od sjeverozapadne Afrike preko Atlantskog oceana do Kanarskih otoka.

Snažan vjetar poremetio je i promet trajekata, a otežava i posao vatrogascima koji su izašli na teren zbog nekoliko požara.

Španjolski ministar transporta Jose Louis Abalos zahvalio je susjednim zemljama na njihovoj solidarnosti.

Kanarski otoci koji uključuju Tenerife, Fuerteventuru, Gran Canariju, Lanzarote i La Palmu, popularna su turistička odredišta Europljana koji i tijekom zime traže sunce i toplinu.

No, zbog oluje je otkazano stotine letova, a turisti su ostali zarobljeni na aerodromima čekajući informacije o smirivanju vremena. Tvrtka koja upravlja aerodromima, Aena, obavijestila je da su otkazana 822 leta.

Velšanka Alison jedna je od zarobljenih na aerodromu: - Ne možemo doći do svoje prtljage. Ovakva je situacija najproblematičnija za one putnike koji uzimaju određene lijekove. Ima ih nekolicina koji su pri kraju s inzulinom, pa više ne mogu čekati na aerodromu bez svojih torbi, kaže Alison kritizirajući upravu aerodroma koja im nije ponudila nikakvo piće ili hranu te općenito informacije daje na kapaljku.

No, najviše problema snažni vjetrovi uzrokovali su vatrogascima na Gran Canariji i Tererifima gdje se temperature ne spuštaju ispod 30 stupnjeva Celzija. Na jugozapadu Gran Canarije, u blizini sela Tasarte, vatra je zahvatila oko 300 hektara površine zbog čega je naređena evakuacija 500 ljudi.

Zbog jakog vjetra ne mogu poletjeti ni kanaderi pa vatrogasci ne mogu računati na pomoć iz zraka.

Na susjednom otoku Tenerife, zbog opasnosti od vatre evakuirano je oko 1000 stanovnika i turista. Pedro Marin, čelnik lokalne vlade, kazao je da je ovakva situacija s požarima 'posve neuobičajena'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:05