PRIJEVREMENE SMRTI

Šokantno istraživanje u SAD-u: Kemikalije iz plastičnih posuda i igračaka godišnje mogu ubiti 100.000 ljudi

Spomenute kemikalije se dodaju proizvodima da dobiju na fleksibilnosti i dugotrajnosti, a zabranjene su u EU
Plastična posuda za hranu, Ilustracija
 Helen Sessions/Alamy/Alamy/Profimedia

Studija objavljena u časopisu Environmental Pollution sugerira da izlaganje kemikalijama u plastičnim posudama za hranu, toaletnim potrepštinama i dječjim igračkama može dovesti do stotina tisuća smrtnih slučajeva godišnje, prenosi Daily Mail.

Istraživači vjeruju da bi ftalati na godišnjoj razini mogli uzrokovati do 107 tisuća prijevremenih smrti stanovnika Sjedinjenih Američkih Država starih između 55 i 65 godina.

Spomenute kemikalije dodaju se proizvodima kako bi postali fleksibilniji i dugotrajniji. Tijekom posljednjeg desetljeća ftalati su povezani s neplodnošću, pretilošću i oslabljenim razvojem, a njihova je uporaba ograničena u SAD-u, Europskoj uniji, Izraelu, Brazilu, Kanadi, Hong Kongu, Australiji i Kini.

Čovjek ftalate u svoj sustav unosi tako što konzumira hranu koja je bila u kontaktu s plastikom koja ih sadržava, a moguće ih je i udahnuti. Djeca ih u sustav unose tako što dodiruju razne površine te potom stavljaju šake u usta. Tijelo ftalate nakon unosa razgradi, a prisustvo tih kemikalija u tijelu utvrđuje se analizom mokraće.

Glavni autor studije, dr. Leonardo Trasande iz Sveučilišnog medicinskog centra NYU Langone Health u New Yorku, rekao je da studija "osnažuje javno zdravstvo i pojačava svijest oko smanjenja ili uklanjanja upotrebe plastike".

Priznao je da je potrebno napraviti još istraživanja kako bi se dokazalo da kemikalije uzrokuju ranu smrt, kao i cijeli proces iza toga.

No, dr. Trasande je upozorio da se takve studije nikada neće provesti jer "nije etički korektno nasumično odabrati ljude da budu izloženi potencijalno otrovnim kemikalijama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:38