NA RUBU SMRTI?

Šokantno izdanje čovjeka koji je postao Putinov osobni neprijatelj: ‘U tijelu su mu našli živu‘

Zaključak toksikološke analize pokazuje da bivši gruzijski predsjednik, koji se na sudu pojavio putem videoveze, pati od ‘trovanja teškim metalima‘
 Vano Shlamov/Afp

Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili pojavio se na sudu putem videoveze ispijenog lica, potpuno sijede kose i drhtavih ruku. Nakon što je počeo govoriti na ukrajinskom jeziku sudac je nakratko prekinuo suđenje i rekao mu da "pazi na red" i govori gruzijski. Sudac je također odbio prijedlog Sakašvilijevog advokata da "podigne majicu" kako bi svijet vidio koliko je smršavio i usporedio stanje bivšeg predsjednika sa stanjem ukrajinskih boraca koji su pušteni na slobodu iz ruskog zatočeništva.

Medicinski izvještaji koje je Politico dobio na uvid otkrivaju tragove žive i arsena u Sakašvilijevoj kosi i noktima te razderotine po cijelom tijelu. Zaključak toksikološke analize pokazuje da Sakašvili pati od "trovanja teškim metalima", što ga dovodi u "značajno povećani rizik od smrtnosti ako se odmah ne prebaci iz Gruzije i pravilno liječi".

Američki psihijatar Eric David Goldsmith je govoreći na suđenju ustvrdio da je trovanje teškim metalima kod Sakašvilija uzrokovalo demenciju.

image
Vano Shlamov/Afp

"Prije je imao oštar um, sposobnost brzog razmišljanja, ali sada je njegova sposobnost razmišljanja vrlo spora i ponekad je zbunjen. Izgled mu je jako oštećen. Izgleda nezbrinuto. Nokte mu treba podrezati. Teško mu je ustati sa stolca. Ima problema s hodanjem i smršavio je. Osjeća visoku razinu stresa. To se vidi u njegovu gubitku pamćenja i zbunjenosti. To su simptomi demencije, i to vrlo progresivnog tipa demencije", rekao je Goldsmith.

U dodiru s teškim metalima osoba razvija probleme s pamćenjem i komplikacije funkcija mozga. "Izloženost živi i arsenu izazvalo je štetu koju nazivamo stečenom demencijom, koja se razlikuje od tipične Alzheimerove bolesti", dodao je Goldsmith.

Mihail Sakašvili (55) bio je predsjednik Gruzije od 2004. do 2013. godine te je tijekom dva mandata vodio prozapadnu politiku gurajući zemlju prema NATO-u i EU. Zbog javnih izjava kojima osuđuje režim ruskog predsjednika Sakašvili je postao Putinov osobni neprijatelj. Iz Gruzije je pobjegao 2014. te je sljedećih gotovo sedam godina proveo u egzilu u Ukrajini, gdje je nakratko imenovan guvernerom regije Odesa. Godine 2018. gruzijski ga je sud u odsutnosti osudio na šest godina zatvora zbog optužbi za zloporabu ovlasti. Sakašvili odbacuje optužbe, uz tvrdnju da iza njih stoje politički motivi. Bivši predsjednik uhićen je u listopadu 2021., nedugo nakon što se vratio u Gruziju s ciljem jačanja svoje stranke Ujedinjeni nacionalni pokret. Od tada je u pritvoru.

image
Vano Shlamov/Afp

Zdravlje Sakašvilija značajno se pogoršalo od njegova zatvaranja, posebno nakon 50-dnevnog štrajka glađu. Vlasti su ga prebacile u bolnicu, gdje se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne. U godinu dana smršavio je više od 40 kilograma, od čega 25 u zadnja tri mjeseca.

Gruzijska pravobraniteljica Nino Lomjaria, koja ga je posjetila 28. studenog, potvrdila je "naglo pogoršanje" njegova stanja. "Sakašvili gotovo cijelo vrijeme provodi u krevetu", rekla je Lomjaria.

"Zahtijevamo da se Mihailu Sakašviliju dopusti odlazak u inozemstvo na liječenje prema preporuci liječnika", rekao je njegov odvjetnik Dito Sadzaglišvili i dodao: "To je pitanje života i smrti".

Prije nekoliko tjedana posjetili su ga njegov američki odvjetnik Massimo D‘Angelo i dva liječnika u klinici u Tbilisiju, gdje je smješten. Audiosnimke njihova razgovora otkrivaju da je Sakašvili nekoliko puta izgubio svijest nakon što su ga čuvari brutalno pretukli.

image
Vano Shlamov/Afp

"Pokušali su mi stisnuti ruke, zgrabiti me i srušiti na pod. Onda sam se onesvijestio", ispričao je bivši predsjednik Gruzije, dodavši da je u stalnom strahu za svoj život i sigurnost.

Sve više dokaza o pogoršanju njegova stanja vjerojatno će pojačati međunarodni pritisak na vladu u Tbilisiju, predvođenu strankom Gruzijski san, za koju mnogi Gruzijci strahuju da nastoji očuvati dobre odnose s Kremljom. SAD i EU su više puta izrazili zabrinutost zbog Sakašvilijevog zdravlja. Europski parlament je prošlog tjedna usvojio rezoluciju tražeći njegovo oslobađanje iz "humanitarnih razloga".

"On umire u gruzijskom zatvoru od ruke oligarha koji se obogatio u Rusiji. Bio je Putinov osobni neprijatelj, sada je Putinov zarobljenik", rekao je francuski europarlamentarac Raphaël Glucksmann.

image
Vano Shlamov/Afp

Gruzija je podnijela zahtjev za članstvom u EU isto kad i Ukrajina i Moldavija. No, za razliku od druge dvije države, nije dobila status kandidata. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je pozvao na oslobađanje Sakašvilija, ponudivši mu mjesto u ukrajinskoj klinici i rekavši da je njegov pritvor čin okrutnosti od strane gruzijskih vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 13:44