NEREDI U AMERICI

Šokantno izvješće koje su dan uoči kaosa svi ignorirali: ‘Na Kapitolu se sutra sprema rat!‘

Iako su dužnosnici FBI-a isprva tvrdili da pojma nisu imali što se sprema, čini se da se zapravo znalo sve, ali nije poduzelo ništa
 Afp, Getty Images

Dan prije juriša pristalica američkog predsjednika na odlasku Donalda Trumpa na zgradu Kongresa u kojem je pet osoba izgubilo život, područni ured FBI-a u saveznoj državi Virginiji izdao je interno upozorenje u kojem stoji da ekstremisti planiraju doći u glavni grad SAD-a Washington kako bi tamo sijali nasilje i započeli "rat", piše The Washington Post.

Post tvrdi da je pregledao spomenuti dokument te da on pobija tvrdnju višeg dužnosnika koji je prethodno rekao da FBI nije znao da itko od sudionika prošlotjednog Trumpova skupa planira raditi probleme. Ta tvrdnja je u javnosti od početka dočekana kao nevjerojatna, s obzirom da je čitav niz sudionika nereda tjednima najavljivao kaos u javnim objavama na društvenim mrežama, o čemu su javljali i mediji.

U izvještaju koji je dan prije juriša na Kongres odobren za internu objavu stoji da određeni pojedinci kuju opasne planove, dijele kartu na koju su ucrtani tuneli ispod zgrade Kongresa i dogovaraju susrete mogućih urotnika u saveznim državama Kentuckyju, Pennsylvaniji, Massachusettsu i Južnoj Karolini te zajednički odlazak u Washington.

image
Olivier DOULIERY/AFP

- Zaključno s 5. siječnjem 2021. godine, područni ured FBI-ja u Norfolku u Virginiji zaprimio je informacije koje sugeriraju da će se 6. siječnja u Washington D.C.-u početi pozivati na nasilje te da će ono biti odgovor na 'nezakonite lockdowne', stoji u dokumentu. - Na internetu se na jednom forumu raspravljalo o pozivima na nasilje i tamo je pisalo: 'Budite spremni na borbu. Kongres mora čuti lom stakla, rušenje vrata i prolijevanje krvi njihovih vojnika-robova iz redova pokreta BLM i Pantife. Budite nasilni. Prestanite ovo zvati skupom ili prosvjedom. Idite tamo spremni za rat. Ili ćemo dobiti svoga predsjednika ili ćemo umrijeti. NIKAKO DRUKČIJE nećemo ostvariti taj cilj.

Kratica "BLM" gotovo se sigurno odnosi na pokret Black Lives Matter (Crni životi su važni) dok je "Pantifa" uvredljiv izraz za Antifu, heterogenu antifašističku grupaciju s krajnje ljevice, koji je nastao spajanjem izraza Antifa i "panties", engleskog izraza za žensko donje rublje, pojašnjava Washington Post.

image
Samuel Corum/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP

Unatoč tome što se radi o poprilično nedvosmislenim pozivima na nasilje, nepoznati autor izvještaja izrazio je bojazan da FBI možda krši prava tih pojedinaca na slobodu izražavanja.

Interno upozorenje područnog ureda FBI-ja koje se, prema svemu sudeći, ignoriralo, a koje je prethodilo nasilnom zauzimanju zgrade Kongresa u režiji Trumpovih pristalica, pokazatelj je da je obavještajna zajednica u ovom slučaju poprilično zakazala. Jedan djelatnik snaga reda i sigurnosti koji je želio ostati anoniman rekao je za The Washington Post da on smatra da nije zakazala sama obavještajna zajednica, već da su zakazali oni koji su na temelju tih podataka trebali nešto poduzeti.

Djelatnik FBI-ja upoznat sa sadržajem internog upozorenja rekao je da je ured u Norfolku izvještaj o ranije citiranom razgovoru na internetskom forumu u kojem se pozivalo na nasilje sastavio unutar 45 minuta od otkrića tog razgovora te da je isti podijelio s drugim djelatnicima FBI-ja. Ne zna se koliko je drugih agencija za provedbu zakona dobilo dopis, međutim njegov je sadržaj svakako stigao do djelatnika FBI-jevog ureda u Washingtonu, i to dan prije napada na Kongres. Djelatnik je rekao da dopis sadržava neobrađene obavještajne podatke, da FBI nije znao identitete osoba koje su na tu temu raspravljale na tom forumu.

image
ALEX EDELMAN/AFP

FBI se već danima suočava s pitanjima o osjetljivosti na internetski diskurs poput spomenutog te o svojoj pripremljenosti za nasilne izgrede koji su, prema svemu sudeći, bili intencija sudionika Trumpova skupa koji im je prethodio. Druge se agencije koje su zadužene za provedbu zakona također suočavaju s istim pitanjima.

U navedenom dokumentu stoji da on predstavlja mišljenje djelatnika ureda FBI-ja u Norfolku, da se ne smije dijeliti izvan kruga ljudi koji su zaduženi za provedbu zakona, da nije riječ o "konačnim i evaluiranim podacima" te da se agencije za provedbu zakona pozivaju da ne djeluju na temelju internog upozorenja bez da su prije toga konzultirali FBI.

Više je pripadnika snaga reda i sigurnosti reklo da su se u FBI-ju i drugim agencijama nakon izgreda u i oko Kongresa vodile teške rasprave o rasi i terorizmu, ali i o tome jesu li istražitelji pravilno interpretirali ozbiljnost situacije budući da su konzervativni bijelci, koji su iznimno lojalni predsjedniku Trumpu, činili premoćnu većinu okupljenih na njegovom skupu koji je prethodio jurišu na parlament.

image
Spencer Platt/Getty Images/AFP

- Pojedinci i organizacije koji se pojavljuju u ovom izvještaju upustili su se u aktivnosti koje štiti prvi amandman Ustava SAD-a, stoji u internom izvješću. - Uvrštavanje istih u izvještaj nema za namjeru vezivanje zaštićenih aktivnosti s kriminalitetom te prijetnjama nacionalnoj sigurnosti, a ni ne sugerira da te zaštićene aktivnosti krše federalne zakone.

Izvješće, međutim, tu ne staje. - Temeljem poznatih informacija i konkretnih promatranja povijesnih događaja, moguće je da bi ta zaštićena aktivnost mogla dovesti do nasilnih reakcija prema pojedincima u pitanju ili drugima, a sve u svrhu odmazde ili sprečavanja da se uopće odvija zaštićena aktivnost. U slučaju da ne bude nasilja, politika FBI-ja i federalni zakon nalažu da se više ne bilježe instance zaštićene aktivnosti.

U izvješću stoji da je jedna osoba tijekom rasprave rekla da se "BLM" i "Antifu" ima ostaviti "mrtvima na ulici" ako postanu nasilni, a da je druga rekla da je potrebno organizirati ljude koji će "onima na fronti" dostavljati potrepštine, koji će ozlijeđenima pružati liječničku pomoć te koji će evakuirati sve koji neće sudjelovati u sukobima.

image
ROBERTO SCHMIDT/AFP

Voditelj FBI-jevog ureda u Washingtonu prošlog je petka rekao novinarima da "nije bilo naznake" da će se na dan Trumpovog skupa dogoditi išta što nije zaštićeno prvim amandmanom Ustava SAD-a. FBI je kasnije izdao priopćenje u kojem je naveo da ne komentira "pojedine obavještajne proizvode", ali je dodao da područni uredi lokalnim policijskim upravama daju informacije koje mogu pomoći pri održavanju mira u tim gradovima i zajednicama.

FBI nije precizirao tko je vidio interno izvješće koje je distribuirano prije napada na Kongres te je li se temeljem njegova sadržaja išta poduzelo.

The Washington Post piše da je FBI u tjednima uoči Trumpova skupa odbacivao sugestije da bi taj miting Trumpovih pristalica koji su ljuti zbog planirane potvrde rezultata predsjedničkih izbora u Kongresu mogao biti sigurnosna prijetnja poput prosvjeda do kojih je došlo nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda. Navodno su snage reda i sigurnosti htjele izbjeći sukobe policije i građana koji su obilježili 2020. godinu u Americi. Neki policijski dužnosnici čak su bili rekli da su Trumpovi pristalice većinom nenasilni galamdžije.

image
ROBERTO SCHMIDT/AFP

NBC je u nedjelju izvijestio da su agenti FBI-ja u tjednima uoči Trumpovog skupa obišli osumnjičene ekstremiste ne bi li doznali planiraju li neke nasilne izgrede. Službenicima zaposlenima u Kongresu njihovi su nadređeni rekli da na dan Trumpovog skupa ne dolaze na posao jer je bilo naznaka da će stupanj rizika taj dan biti veći nego što je bio prilikom prethodnih prosvjeda u gradu. Specijalna policija koja patrolira u i oko Kongresa toga dana nije izdala nikakva dodatna upozorenja niti je pripremila ikakve mjere koje se inače poduzimaju kada se u Kongresu događa nešto značajnije.

Trenutno traju akcije hapšenja sudionika juriša na Kongres, a na internetu se već sada ozbiljno priča o mogućim novim nasilnim sukobima do kojih bi moglo doći u nedjelju 17. siječnja te na dan inauguracije Joea Bidena 20. siječnja.

FBI je nedavno izdao dopis u kojem stoji da je moguće da će se nasilni oružani prosvjedi u danima uoči Bidenove inauguracije održati u svim glavnim gradovima svih saveznih država i u Washington D.C.-u. FBI, međutim, nije želio komentirati sadržaj tog dopisa, ali su rekli da su "fokusirani na identificiranje, istraživanje i ometanje pojedinaca koji sudjeluju ili potiču ilegalne aktivnosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:20