MUČNA REALNOST

Šokantno izvješće o australskom parlamentu: Svaka treća osoba bila je žrtva seksualnog zlostavljanja

Velika studija pokazuje kako su žene izložene brojnim oblicima seksualnog zlostavljanja, a muški kolege to odobravaju

Australski parlament

 Sean Davey/AFP

Zabrinjavajuće izvješće objavljeno je ovih dana prema kojem je svaki treći zaposlenik australskog parlamenta bio izložen seksualnom zlostavljanju. U izvješću nazvanom Set the standard (Postavite standarde), navodi se i kako se radi o muškom svijetu u kojem su žene sretne ako itko uopće sasluša njihove pritužbe.

Izvješće je pred Parlament dostavljeno u utorak. Osim seksualnog zlostavljanja, velik je i problem mobbinga na radnom mjestu, pa se sa nekim oblikom zlostavljanja suočila najmanje polovica zaposlenika, od kojih su većina žene, piše Russia Today.

Što se seksualnog zlostavljanja tiče, čak je 63 posto djelatnika reklo da se suočilo s nekim oblikom, od neprimjerenih komentara do pokušaja iniciranja seksualnog odnosa, a uglavnom se radi o muškim "predatorima". Jedna zastupnica australskoj Komisiji za ljudska prava ispričala je kako dominantna muška kultura dozvoljava, pa čak i ohrabruje takvo ponašanje.

Neki oblici zlostavljanja mogu izgledati benigno. Muški zastupnici grle ili podižu u zrak svoje suradnice, dok ih drugi ljube u usta, dodiruju po stražnjici ili komentiraju njihov izgled. U svakom je slučaj riječ o nasilju jer druga strana nije dala pristanak na takvo ponašanje, no to je mnogima još teško shvatiti.

Još jedna ispitanica koja je sudjelovala u istraživanju rekla je kako je svakog radnog dana svjesna da je na poslu kojim vladaju muškarci. Druge su rekle kako su imale sreće da su im nadređene bile žene, pa su imale manje problema.

Premijer Scott Morrison rekao je da ga je izvješće šokiralo te da nema isprike za takvo ponašanje, kao i da nema izgovora da se normalizira situacija u Parlamentu i suzbije neprimjereno, nezdravo i neprofesionalno ponašanje prema zaposlenicima. Poručio je i da se nada kako je Parlament ove godine ipak malo napredovao u odnosu na studiju provedenu početkom godine.

A studija je uključila čak 1.723 bivša i sadašnja zaposlenika, među kojima većinom žene. Obavljeno je više od 500 intervjua. Sve je krenulo prošle godine nakon što je bivša članica osoblja Brittany Higgins ustvrdila da je 2019. silovana od kolege u ministarskom uredu. Njezina prijava uzrokovala je val novih optužbi za seksualno zlostavlanje.

Australska povjerenica za seksualnu diskriminaciju i jedna od autorica istraživanja Kate Jenkins rekla je kako takva iskustva mogu imati poguban utjecan na pojedince i njegove suradnike, ali i da to može smanjiti učinkovitost samog Parlamenta, javlja RT.

Izvješće zaključno upozorava na nužnost strukturalnih reformi, a u preporukama navode poboljšanje radne kulture i vodstva, rodnu ravnotežu te suočavanje sa zlouporabom alkohola koja je čest okidač u slučajevima zlostavljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:16