OTIMANJE DJECE

Šokantno otkriće BBC-ja: Oteta djevojčica iz Hersona završila kod saveznika Vladimira Putina?

Ukrajinska vlada izvješćuje o nevjerojatnom broju od 19.546 ukrajinske djece odvedene u Rusiju tijekom invazije

Vladimir Putin i Sergej Mironov

 Alexey Maishev/Sputnik/Profimedia/Alexey Maishev/sputnik/profimedia

U šokantnom otkriću, dokumenti do kojih je došao BBC pokazuju da je dvogodišnju djevojčicu odvedenu iz dječjeg doma u Hersonu 2022. usvojio politički saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina. Margarita Propenko preimenovana je u Marinu Mironovu, a čelnik političke stranke Pravedna Rusija Sergej Mironov i njegova supruga Inna Varlamova navedeni su kao njezini posvojitelji, prema podacima o posvojenju i rođenima kojima je pristupio BBC. Mironov nije odgovorio na konkretne navode istrage, ali je u četvrtak objavio kritiku na svom Telegram računu o lažnim informacijama vezanim uz njega i njegovu obitelj.

Ovakav razvoj događaja izaziva ozbiljne etičke probleme jer Ženevska konvencija zabranjuje nepotrebnu deportaciju civila i promjenu obiteljskog statusa djeteta. Takve radnje, posebice one koje uključuju odvođenje djece iz okupiranih područja Ukrajine i njihovo posvajanje, potencijalno bi se mogle smatrati ratnim zločinima.

Margarita je jedna od 48 nestalih iz Hersonskog regionalnog dječjeg doma kada su ruske snage preuzele kontrolu nad gradom. Margaritina majka odrekla se skrbništva ubrzo nakon njezina rođenja, a lokacija njezina oca nije bilo poznata. Margarita je bila najmlađa štićenica dječjeg doma.

Okolnosti oko Margaritina posvojenja duboko su zabrinjavajuće. Varlamova je, predstavljajući se kao "šefica dječjih poslova iz Moskve", posjetila dječju bolnicu u Hersonu gdje se Margarita liječila od bronhitisa. Ubrzo nakon posjeta Margaritu su poslali natrag u dječji dom, da bi je kasnije pokupila skupina Rusa, neki u vojnoj odjeći, i odveli u Moskvu. Naknadno su i drugu djecu iz doma, uključujući Margaritina polubrata, ruski dužnosnici odveli na Krim.

Ukrajinska vlada izvješćuje o nevjerojatnom broju od 19.546 ukrajinske djece odvedene u Rusiju tijekom invazije. Tvrdi da se manje od 400 vratilo.

Ranije ove godine sud je izdao naloge za uhićenja predsjednika Vladimira Putina i ruske povjerenice za dječja prava Marije Lvove-Belove zbog navodne nezakonite deportacije ukrajinske djece na teritorij pod kontrolom Rusije, s namjerom da ih se trajno ukloni iz vlastite zemlje.

Lvova-Belova ustvrdila je da se ukrajinskoj djeci u Rusiji, smještenoj u udomiteljske obitelji ili pod privremenim skrbništvom, ne mijenja identitet.

Ruska vlada tvrdi da deportira ukrajinsku djecu kako bi ih zaštitila od rata. Također tvrdi da dopušta posvajanje ruskih državljana iz anektiranih regija, što je stav koji dodatno usložnjava tekuće pravne rasprave oko tog pitanja jer međunarodna zajednica ne priznaje anketirani ukrajinski teritorij.

Budući da Međunarodni kazneni sud (ICC) nastoji pojedince smatrati odgovornima za "nezakonitu deportaciju" ukrajinske djece, izvješće o posvajanju od strane političkog saveznika predsjednika Putina postavlja dodatna pitanja o etičkim implikacijama takvih postupaka.

Moskva kaže da će ponovno spojiti djecu s obitelji ili prijateljima ako se podnese legitiman zahtjev i oni otputuju po njih. No, mnogi roditelji ne znaju gdje su im djeca, a proces njihova pronalaženja i vraćanja težak je i složen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:10