NAPAD 6. SIJEČNJA

Šokantno otkriće Kongresa, tajna je služba znala da su Trumpovi huligani ‘voljni ubijati‘; Trump: ‘Ovo je fijasko!‘

Bivši američki predsjednik vjerojatno će biti pozvan da svjedoči o događaju, ali još uvijek drži asa u rukavu

Prizori upada u američki Kongres 6. siječnja/ Donald Trumo

 /Win Mcnamee/Getty Images/Profimedia Andrew Caballero-reynolds/Afp

"Glavni uzrok 6. siječnja bio je jedan čovjek. Donald Trump.” Ne bez trijumfalizma u očima rekla je Liz Cheney, republikanska zastupnica koja je sudjelovala u istrazi vezanoj uz napad razularene rulje na američki Kongres 6. siječnja 2021. godine, na dan kad je parlamentarnom procedurom trebala biti potvrđena pobjeda Joea Bidena na predsjedničkim izborima. Gospođa Cheney, kći bivšeg američkog republikanskog potpredsjednika Dicka, kasnije je glasala i za opoziv Trumpa što joj on nije oprostio pa su njegovi sljedbenici pokrenuli postupak kojom su je smijenili s treće po važnosti pozicije u Zastupničkom domu da bi nedavno izgubila i predizbore te neće biti republikanska kandidatkinja u saveznoj državi Wisconsin.

Nakon poraza je najavila da neće odustati od borbe protiv Trumpa i podržavatelja njegove vizije Republikanske stranke, posljedično i SAD-a.

Odbor Zastupničkog doma američkog Kongresa koji istražuje napad na Kapitol u četvrtak je izglasao da se bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu naloži da preda dokumente i svjedoči o tom događaju. Odbor, koji čine sedmero članova Demokratske stranke i dvoje republikanaca, jednoglasno je odlučio da se Trumpu naloži da preda dokumente i pod prisegom svjedoči vezano uz napad 6. siječnja.

"On je osoba u središtu priče o onome što se zbilo 6. siječnja. Želimo čuti njega", rekao je predsjednik odbora, demokrat Bennie Thompson.

Do glasanja je došlo nakon što je odbor više od dva sata, koristeći izjave, dokumente i svjedočanstva, dokazivao da je Trump unaprijed namjeravao osporiti poraz na izborima 2020. godine bez obzira na ishod, da nije opozvao tisuće svojih sljedbenika koji su upali na Kapitol i da je nastavio lažno tvrditi da se radi o izbornoj prijevari, čak i kada su mu bliski savjetnici rekli da je izgubio.

Ukratko, riječ je o zavjeri.

Prema saveznom zakonu, nepoštovanje poziva odbora Kongresa da se svjedoči ili predaju dokumenti smatra se prekršajem za koji se može odrediti zatvorska kazna između mjesec dana i jedne godine. U tom slučaju, čitav Kongres, Zastupnički dom i Senat, mora glasati hoće li slučaj predati Ministarstvu pravosuđa koje ima ovlasti pokrenuti optužnicu.

Stručnjaci za The Washington Post navode da je vjerojatno da Trump u konačnici neće morati svjedočiti (sub poena, pod prijetnjom kazne) jer će uslijediti sudska borba koja će zaći u iduću godinu kad bi Republikanska stranka mogla imati kontrolu nad Zastupničkim domom. I raspustiti odbor.

Ako se Trump i pojavi pred odborom, može odbiti odgovarati na pitanja pozivajući se na Peti amandman: “Nitko.. neće biti prisiljen u bilo kojem kaznenom predmetu svjedočiti protiv sebe”.

Odbor je objavio i poruke elektronske pošte i drugih komunikacijskih kanala koje nedvojbeno potvrđuju da je Tajna služba bila višekratno upozoravana prije 6. siječnja na moguće izbijanje nasilja. Među njima su poruke stigle elektronskom poštom 24. i 26. prosinca u kojima stoji da su Trumpovi pristaše “naoružani i spremni” i da im je plan “doslovce ubijati”.

Trump je, navode obznanjeni podatci, bio svjestan da će izgubiti izbore, zbog čega je unaprijed pripremao cijeli mehanizam protivljenja izbornim rezultatima i nasilnog osiguravanja ostanka na vlasti. Istraga je zaključila i da je, zato što je bio svjestan da će izgubiti izbore, dogovorio napuštanje Afganistana što bi predstavljalo prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Što nije provedeno.

Ali se povlačenje, koje je Trump sporazumno dogovorio ranije 2020. godine, sručilo na stol predsjedniku Bidenu. I bilo kaotično.

Odbor je u četvrtak objavio dosad neviđenu snimku na kojoj predsjednica Kongresa Nancy Pelosi i drugi zastupnici u žurbi nazivaju ministarstvo obrane i osoblje Bijele kuće tražeći pomoć dok Trumpovi pristaše na silu ulaze u zgradu. Na snimci se vidi predsjednica Pelosi koja govori: "Mora biti načina da ljudi zadrže osjećaj sigurnosti i povjerenja koji im daje činjenica da država funkcionira i da možemo birati predsjednika Sjedinjenih Država.”

Demokratski senator Chuck Schumer, vidljivo bijesan, kaže zatim da će "nazvati jebenog ministra" obrane.

"Možete li poslati i Nacionalnu gardu Marylanda?", pita Christophera Millera, tadašnjeg privremenog ministra obrane. Zatim naziva privremenog ministra pravosuđa Jeffreyja Rosena. "Zašto ne kažete predsjedniku da ih pozove da napuste Capitol, gospodine ministre pravosuđa, u okviru vaše dužnosti održavanja reda?", upitao je.

Nancy Pelosi pak na snimci naziva guvernera Virginije Ralpha Northama dok prati situaciju na televiziji. "Halo, guverneru, ovdje Nancy (...) Razbijaju prozore, kažu da je netko pogođen hicem, ovo je upravo strašno, a događa se na poticaj predsjednika SAD-a", kaže mu.

"Dovedite nam je!", dere se prosvjednica, očito misleći na Nancy Pelosi.

Bivši američki predsjednik Donald Trump osudio je u četvrtak rad istražnog odbora. Trump nije rekao hoće li odgovoriti na poziv na sud, nego se zapitao zašto ga zastupnici nisu pozvali "još prije nekoliko mjeseci".

"Zašto su čekali do samog kraja, sve do posljednjeg trenutka njihove zadnje sjednice? Zato što je odbor potpuni FIJASKO koji samo unosi još veću podjelu u našoj zemlji", napisao je na svojoj društvenoj mreži Društvena istina (Truth Social).

Izbori na polovici mandata su početkom studenog. Demokrati i umjereni republikanci se nadaju da bi svjedočanstva koja je odbor iznio na vidjelo mogla pomoći da se slomi maligni utjecaj bivšeg predsjednika Trumpa na republikansku i američku politiku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:56