BOJA DONOSI SMRT

ŠOKANTNO: TETOVIRANJE IZAZIVA RAK? Toksini iz boje mogu se sakupljati u slezeni i bubrezima

Stručnjaci su utvrdili da neke boje za tetoviranje sadrže kobalt i živu, te smatraju da bi korištenje tih boja trebalo regulirati na sličan način kao industriju duhana i krema za sunčanje
 RTL

Toksične nanočestice, koje sadrži boja za tetoviranje, mogu se putem krvi taložiti u slezeni i bubrezima, te tako smanjiti sposobnost tijela da filtrira nečistoće, vjeruju stručnjaci.

Engleski stručnjaci iz agencije za javno zdravlje ustvrdili su da neke boje za tetoviranje sadrže kobalt i živu, te smatraju da bi se korištenje tih boja trebalo regulirati na sličan način kao industriju duhana i krema za sunčanje. Kako navode, svaki je peti odrasli Britanac tetoviran.

Prema izvješću, utvrđeno je da crvene boje sadrže živu, a zelene i plave boje kobalt. Studija prof. dr. Jorgena Serupa iz Copenhagena pronašla je kancerogene kemikalije u 13 od 21 boje koje se u Europi uobičajeno koriste za tetoviranje.

Prema američkom istraživanju, crna boja za tetoviranje se proizvodi pomoću benzopirena , koji, prema pokusima na životinjama, uzrokuje rak kože.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:09