NOVA DRAMA

Šokirana izašla iz Buckinghamske palače: ‘Pitala me odakle iz Afrike dolazim i odakle su moji ljudi!?‘

Iz palače su poručili da incident shvaćaju izuzetno ozbiljno i da će ga detaljnije istražiti
 Kin Cheung/Afp/Profimedia/Kin Cheung/afp/profimedia

Ngozi Fulani, osnivačica dobrotvorne organizacije Sistah Space za afričke i karipske žrtve obiteljskog nasilja, objavila je na Twitteru da ju je posjet palači u utorak ostavio pomiješanih osjećaja zbog toga što su ju ispitivali o njenom etničkom podrijetlu. Lady Susan Hussey, osoba koja je u kraljevskoj palači već desetljećima i bila bliska prijateljica pokojne kraljice Elizabete II., brzo je identificirana kao osoba koja stoji iza rasističkih komentara. Podnijela je ostavku i ispričala se za rasističke komentare upućene crnoj Britanki na prijemu u palači, prenosi BuzzFeed News.

image

Susan Hussey

Adam Gray// Swns/Profimedia/Adam Gray// Swns/profimedia

Fulani, koja je rođena u Ujedinjenom Kraljevstvu, objavila je na Twitteru da je prisustvovala događaju u organizaciji kraljice-supruge Camille kad ju je članica kraljevskog kućanstva ispitivala odakle dolazi. - Deset minuta nakon dolaska, prišla mi je članica osoblja i pomakla kosu da vidi bedž s imenom. Kad me pitala odakle dolazim, odgovorila sam imenom svoje organizacije. Uslijedila su pitanja odakle iz Afrike dolazim i odakle dolaze moji ljudi, rekla je Fulani.

Iz palače su poručili da incident shvaćaju izuzetno ozbiljno i da će ga detaljnije istražiti. - Dani su neprihvatljivi i žalosni komentari. Sve članove kućanstva podsjećamo na strogu politiku raznolikosti i inkluzivnosti koje se moraju pridržavati u svakom trenutku, rekao je glasnogovornik Buckinghamske palače.

Ngozi Fulani pozvali su da dođe osobno razgovarati o svom iskustvu ako to želi, ističući kako je osoba koja joj je nanijela bol odstupila od svoje počasne uloge te da se duboko ispričava za nanesenu bol.

- Naša želja nije otkriti upletenu osobu, sustav je taj koji treba revidirati. Da, osoba je bila uvredljiva, ali nema svrhe imenovati je i sramotiti, to bi nas učinilo jednako lošima. Više volimo da se postupa ljubazno, objavio je Sistah Space na Twitteru.

Bez obzira na želje, Lady SH su kraljevski novinari brzo identificirali. Hussey se pridružila kraljevskoj obitelji 1960. i služila je pokojnoj kraljici sve do smrti, a također je i jedna od kuma princa Williama. Tri dana prije incidenta, Sunday Times je izvijestio da je Hussey dobila titulu "Lady of the Household", odnosno prve žene u kućanstvu novog kralja Charlesa i kraljice-supruge Camille.

image

Ngozi Fulani

Sabrina Merolla/Zuma Press/Profimedia/Sabrina Merolla/zuma Press/profimedia

Fulani je organizaciju Sistah Space osnovala 2015. godine, nakon ubojstva Valerije Forde i njene 23-mjesečne kćeri Jahzare. Ubio ih je Valerijin bivši partner samo šest tjedana nakon što su se obratile policiji da ih zaštiti od obiteljskog nasilja. Dvojica detektiva proglašena su krivima za nedolično ponašanje i izrečena su im pismena upozorenja.

Sistah Space vodi kampanju za "Valerijin zakon" kojem je cilj da specijalizirana obuka bude obvezna za policiju i vladine agencije koje pružaju podršku crnkinjama i djevojkama pogođenim obiteljskim nasiljem. Peticija koju su napravili dosegla je sto tisuća potpisa te se o njoj raspravljalo u britanskom parlamentu u ožujku ove godine.

Ovo nije prvi put da se palača morala suočiti s optužbama za rasizam. Prošle godine u intervjuu s Oprah Winfrey, princ Harry i Meghan govorili su o razgovorima unutar kraljevske obitelji o tome koliko će tamna biti koža njihovog sina Archieja. - Cijela obitelj je tužna jer je doznala koliko su posljednje godine bile izazovne za Harryja i Meghan. Pitanja koja su pokrenuta, posebno rasna, zabrinjavaju, izjavila je tada palača u ime kraljice Elizabete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:12