ČISTA SUPROTNOST TRUMPU

SOLIDARNA S PROSVJEDNICIMA U AMERICI Novozelandska premijerka užasnuta smrću Georgea Floyda

Jacinda Ardern
 AFP

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je u utorak da je užasnuta smrću Georgea Floyda, izrazivši zadovoljstvo što su građani njezine zemlje mirnim prosvjedima iskazali solidarnost s prosvjednicima u SAD-u i svijetu.

Tisuće Novozelanđana sudjelovali su u ponedjeljak u mirnim marševima kako bi zajedno s građanima SAD-a i zemalja širom svijeta prosvjedovale zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda prilikom uhićenja.

Floyd je umro prošloga tjedna nakon što mu je policajac pri uhićenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanoga za tlo unatoč vapajima da nema zraka.

- Mislim da smo svi užasnuti onime što smo vidjeli - rekla je Ardern u razgovoru za državnu televiziju TVNZ. Neki liberalni pristaše smatraju da je Ardern sušta suprotnost Trumpu budući da se zalaže za društvenu pravdu, multilateralizam i jednakost.

Svijet je posebno hvalio suosjećajni nastup novozelandske premijerke nakon najtežeg masovnog zločina u povijesti zemlje, kad je bijeli supremacist 15. ožujka prošle godine ubio 51 muslimanskog vjernika u dvije džamije u Christchurchu.

- Odgovor Novog Zelanda na taj napad pokazuje da građani osuđuju rasizam i mržnju - izjavila je Ardern.

- To također znači da ih mi kao nacija osuđujemo u cijelom globaliziranom svijetu - izjavila je za TVNZ, dodajući da razumije osjećaje prosvjednika.

Upozorila je ipak građane da okupljanjima krše odredbe o održavanju fizičke distance, mjere uvedene kako bi se suzbila epidemija koronavirusa.

- Ne želim zaustavljati mirne prosvjede, ali svrha propisa je zaštititi građane - dodala je novozelandska premijerka.

U proteklih 10 dana na Novom Zelandu nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, što znači da bi uskoro mogao biti potpuno suzbijen. Trenutačno je samo jedna osoba zaražena. Zemlja je bila u blokadi gotovo sedam tjedana.

Sva ograničenja mogla bi biti ukinuta idućega tjedna, rekla je premijerka, budući da ih planira analizirati već 8., a ne 22. lipnja, kao što je prvotno zamišljeno. Javnost i stranački čelnici sve odlučnije traže ublažavanje ograničenja.

- Ostvarili smo veći napredak no što smo očekivali, što je fantastična pozicija - istaknula je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:32