BAVIT ĆE SE PRIVATNIM BIZNISOM

Soros će zbog novih zakona vratiti novac svojim investitorima: Ali od 26 milijardi dolara, vraća manje od milijarde

Fond Quantum pretvorit će se u obiteljski ured, u kojem će se 200 zaposlenih brinuti za 25 milijardi dolara obitelji Soros

NEW YORK - Legendarni investitor i filantrop George Soros od sada će se baviti investiranjem isključivo novca vlastite obitelji, a ostatak novca uloženog u njegov hedge fond Quantum vratit će investitorima, izvijestio je New York Times.

Prisiljen vratiti novac

Tako će Soros - u našim krajevima poznat po fundaciji Otvoreno društvo - napraviti još jedan korak prema kraju fonda Quantum, koji je koristio kada se 1992. kladio protiv britanske funte, čime je prisilio Britaniju da odustane od eura, a sam je zaradio više od milijarde dolara i nadimak “investitor koji je slomio Englesku banku”. Soros Fund Management, u čijem je vlasništvu Quantum, priopćio je da je prisiljen vratiti novac investitorima zbog novih američkih zakona koji uvode stroža pravila za funkcioniranje hedge fondova - tajnovitih privatnih investicijskih fondova koji ostvaruju goleme prinose, službeno sofisticiranim i agresivnim strategijama ulaganja, a neslužbeno čistim spekulacijama. Sorosev fond je tako u više od 40 godina donosio prosječne prinose od oko 20 posto godišnje, tvrdi Times na temelju dobro upoznatog anonimnog izvora. Fond će se sada pretvoriti u tzv. obiteljski ured - u kojem će i dalje raditi više od 200 ljudi. No, odluka o vraćanju novca vanjskim investitorima otkrila je još jednu zanimljivost - od ukupno 26 milijardi kojima fond upravlja, investitorima će biti vraćeno manje od milijarde.

Bogatiji nego što se misli

Pretpostavi li se da od oko 25 obiteljskih milijardi većina pripada Sorosu, stari bi lisac mogao biti mnogo bogatiji nego što se dosad mislilo - Forbes mu je bogatstvo ove godine procijenio na 14,5 milijardi dolara. Pretvaranjem u obiteljski ured, Quantum će izbjeći obvezu koju prema novim američkim zakonima imaju hedge fondovi s imovinom većom od 150 milijuna dolara, da se registriraju pri Komisiji za vrijednosne papire (SEC), i pritom otkriju neke ključne činjenice, kao što su klijenti, imovina ili strategije investiranja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:41