DUGO OČEKIVANO LANSIRANJE

SpaceX odgodio probni let rakete Starship u posljednjim minutama: ‘Razlog je zamrznuti ventil‘

Letjelica od 120 metara trebala je biti lansirana iz baze SpaceX-a Boca Chica u Texasu između 8 i 10 sati po lokalnom vremenu

The SpaceX Starship rocket stands on the launchpad from the SpaceX Starbase in Boca Chica as seen from South Padre Island, Texas, on April 17, 2023. - SpaceX on Monday postponed the first test flight of Starship, the most powerful rocket ever built. Liftoff of the giant rocket was called off just minutes ahead of the scheduled launch time because of a pressurization issue, SpaceX officials said. (Photo by Patrick T. Fallon/AFP)

 Patrick T. Fallon/Afp

SpaceX Elona Muska otkazao je dugo očekivano probno lansiranje svemirske letjelice Starship u posljednjim minutama odbrojavanja zbog zamrznutog ventila, pa je let odgođen za najmanje dva dana.

Letjelica od 120 metara viša je od kipa slobode i trebala je biti lansirana iz baze SpaceX-a Boca Chica u Texasu između 8 i 10 sati po lokalnom vremenu (14-16 po srednjoeuropskom).

Međutim, svemirska tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji objavila je u prijenosu uživo na Internetu da odgađa planirani 90-minutni let u svemir na najmanje 48 sati, navodeći kao razlog zamrznuti ventil za tlak u pogonskoj raketi.

Američka svemirska agencija NASA odabrala je svemirsku letjelicu Starship za prijevoz astronauta na Mjesec krajem 2025.. Misija poznata kao Artemis III prva je takva od završetka programa Apollo 1972. godine.

Starship se sastoji od 50-metarske svemirske letjelice dizajnirane za prijevoz posade i tereta koja se nalazi na 70 metara visokoj pogonskoj raketi Super Heavy.

Zajedno nazvane Starship, svemirska letjelica i raketa Super Heavy nikad nisu lansirane zajedno, iako je bilo nekoliko suborbitalnih testnih letova same letjelice.

NASA će prevesti astronaute u Mjesečevu orbitu u studenom 2024. pomoću vlastite rakete Space Launch System (SLS), koja se razvija više od desetljeća.

Starship je i veći i moćniji od SLS-a. Generira potisak više nego dvostruko veći od raketa Saturn V korištenih za slanje astronauta na Mjesec u okviru misije Apollo.

SpaceX planira isprva postaviti Starship u orbitu i zatim ga dopuniti gorivom s drugog Starshipa kako bi mogao nastaviti put do Marsa ili dalje.

Musk je rekao da je cilj učiniti Starship višekratnom letjelicom i tako sniziti cijenu na nekoliko milijuna dolara po letu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 03:45