suluda zabrana

Španjolci bijesni zbog pandemijskog apsurda: ‘Oni mogu na naše plaže, a mi čamimo zatvoreni...‘

Španjolska je zabranila putovanja između regija tijekom uskršnjih praznika kako bi izbjegla porast broja zaraženih koronavirusom
Plaža Can Pastilla u Palma de Mallorci
 Clara Margais/Dpa/Dpa Picture-alliance Via Afp

Deseci tisuća Nijemaca planiraju uskršnje praznike provesti na španjolskim otocima, što je naljutilo mnoge Španjolce jer njima važeće protupandemijske epidemiološke mjere brane isto, piše Reuters.

"Nema smisla da se mi ne možemo kretati između regija, ali da bilo koji stranac može doći u zemlju... i širiti zarazu", rekao je 23-godišnji Madriđanin Emilio Rivas.

Mladi je poreznik blagdane htio provesti izvan Madrida, no ipak će morati ostati kod kuće.

Naime, Španjolska je zabranila putovanja između regija tijekom uskršnjih praznika kako bi izbjegla porast broja zaraženih koronavirusom koji ju je zadesio nakon što su mjere ublažene tijekom zimskih praznika.

Unatoč važećim mjerama, turisti iz europskih zemalja koje su teže pogođene pandemijom mogu ljetovati u Španjolskoj ako posjeduju negativan test na covid-19. Glavni španjolski epidemiolog Fernando Simón tu činjenicu smatra "neprimjerenom".

Potražnja za letovima prema Balearima porasla je čim je Njemačka ukinula obveznu karantenu za sve Nijemce koji se s tog otočja vraćaju u domovinu, a veliki brojevi francuskih i drugih turista mogu se vidjeti na ulicama Madrida.

Njemačka vlada ipak kaže da bi njezini državljani trebali izbjegavati sva putovanja koja nisu nužna. "To što nema upozorenja ne znači da vas pozivamo da putujete", rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Umirovljenik Angelines Ruiz (76) iz Madrida požalio se Reutersu da mora ostati kod kuće nakon što je otkazao putovanje u zapadnu španjolsku regiju Extremaduru. "Povrh toga, bojim se igdje ići kako se ne bih zarazio od tih Francuza ili Nijemaca", rekao je Ruiz.

Španjolska je ovako nisku incidenciju posljednji puta zabilježila u kolovozu 2020. godine.

Unatoč žalopojkama Španjolaca, dolazak Nijemaca španjolskom će turizmu dati iznimno potrebnu financijsku injekciju. Španjolska je u 2020. godini zabilježila 19 milijuna dolazaka turista, što je pad od 80 posto u odnosu na pretpandemijska vremena i najniži broj od 1969. godine. Udio turizma u BDP-u Španjolske prošle je godine iznosio između četiri i pet posto. Usporedbe radi, prije dvije godine iznosio je 12 posto.

Hoteli i drugi turistički objekti u Njemačkoj trenutno nisu otvoreni za turiste pa domaće stanovništvo nema drugog izbora nego ljetovati u inozemstvu.

Avioprijevoznici Eurowings i Ryanair povećali su broj letova iz Njemačke prema Mallorci i Alicanteu kako bi odgovorili na novonastali porast potražnje. Njemačka podružnica međunarodne turističke agencije TUI rekla je da im je ovogodišnji uskršnji promet dvostruko veći od onog u 2019. godini te da su neki njezini hoteli na Mallorci već popunjeni.

Iz TUI-ja su rekli da spomenuti izleti neće biti "razulareni" te da su neki hoteli ukinuli besplatni alkohol koji je inače dio ponude.

Vlasti na Balearima rekle su da pozdravljaju dolazak turista te da će inzistirati na negativnim PCR testovima na koronavirus.

Putnici za Španjolsku s kojima je Reuters razgovarao u diseldorfskoj zračnoj luci razumiju nezadovoljstvo Španjolaca. "Razumijem kako se osjećaju jer je mogućnost putovanja za vrijeme pandemije prava privilegija. Cijela je stvar malo neodgovorna", rekla je Donata, djevojka koja putuje za Mallorcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:24