REDUKCIJE DILJEM EU

Španjolci mogu kupiti najviše 3 litre ulja, Italija će ograničiti potrošnju struje i plina, a Hrvatska?

Najveći španjolski lanac Mercadona obavijestio je kupce da ograničava prodaju ulja pa će jedan kupac moći kupiti najviše tri litre

Ilustracija

 Vlado Kos/CROPIX

Neke benzinske postaje u Belgiji privremeno su prestale raditi jer im je i s visokim cijenama goriva isplativost upitna.

Najveći španjolski trgovački lanac Mercadona obavijestio je svoje kupce da od četvrtka limitiraju prodaju suncokretova ulja, tako da će jedan kupac moći kupiti najviše tri boce od litre ulja, ili jednu bocu od pet litara ulja zbog situacije u Ukrajini.

Iz Ukrajine, naime, stiže polovica svjetskog uvoza suncokretova ulja, a država je zbog ruske agresije ograničila svoj izvoz.

Italija se od idućeg tjedna, piše Corriere della sera, sprema na redukcije struje i plina. Neke svjetske znamenitosti ostat će u mraku jer se želi štedjeti na potrošnji struje u javnoj rasvjeti. Razmišlja se i tome da se za do dva stupnja spusti temperatura grijanja domova i ureda, a neke žičare u popularnim talijanskim skijalištima radit će skraćeno.

Hoće li i Hrvatska uvesti redukcije potrošnje struje i plina zbog enormnog rasta cijena energenata potaknutog ruskom agresijom na Ukrajinu?

Krizna situacija

To danas nije bilo moguće doznati iz nadležnog Ministarstva gospodarstva, dok iz Vlade poručuju da je upravo ovaj tjedan donesen paket mjera pomoći kućanstvima i poduzećima, koji na snagu stupa 1. travnja, a da su na razini Europske unije danas na neformalnom summitu u Francuskoj lideri država članica razgovarali i o intervenciji u cijene energenata.

Biljana Borzan (SDP/S&D), hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, kaže kako će u ovoj kriznoj situaciji očito svatko morati dati svoj doprinos, kada i sam potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans kaže da će biti "krvavo" doći do plana da se za iduću zimu osigura 90 posto potrebnih količina plina za Europu.

No, Biljana Borzan upozorava da su zadnji u redu građani koji bi trebali osjetiti redukcije, a da se prije toga trebaju poduzeti koraci kod velikih.

- Ono što želim jest da se prvo kroz poreznu politiku natjera one koje imaju, poput multinacionalki i tehnoloških divova, da se odreknu dijela svojih velikih profita i da u ovoj krizi pomognu, jer to i njima odgovora. Ako građani ne budu imali novca za korištenje njihovih usluga, onda su i oni u problemu.

Drugo za što se zalažem jest zajednička nabava plina na razini Europske unije, s nekom pravednom raspodjelom kao što smo imali i kod cjepiva, jer smo tako konkurentniji na svjetskom tržištu, a ne da svatko nabavlja za sebe - predlaže Biljana Borzan te kaže kako to jest jedna od realnijih opcija.

Teret krize

Naglašava kako je i njihov prijedlog bio paket mjera koji je Vlada na kraju usvojila, a da građani onda moraju biti zadnji u redu koji će podnositi teret krize.

- Niz je mogućnosti koje se mogu iscrpiti i na europskoj i na nacionalnoj razini - kaže.

No, upozorava, za bilo kakve restriktivnije mjere prema građanima Vlada mora imati povjerenje, a naša Vlada, kaže ona, to nema.

- Kada imate visoko povjerenje u Vladu, onda će građani poslušati preporuke, poput Danaca koji se zbog povišenih ispušnih plinova svi voze biciklima kada im Vlada kaže da bi bilo dobro ne koristiti automobile. Našoj Vladi vjeruje po anketama jako malo ljudi, i kada oni kažu da treba stegnuti remen, a sami se ne odriču, onda će to izazvati revolt kod građana - upozorava SDP-ova eurozastupnica.

Vlada je, podsjetimo, ograničila cijene goriva i donijela paket pomoći vrijedan gotovo pet milijardi kuna koji na snagu stupa od 1. travnja, a koji obuhvaća smanjenje PDV-a na plin i dio hrane, direktne subvencije na račune za plin građanima i poduzećima, jednokratne pomoći umirovljenicima, smanjenje naknada za struju te pomoć najugroženijim građanima kroz vaučere za plin i struju.

S 280 milijuna kuna pomoći će se i poljoprivrednicima i ribarima, jer se bilježi i ogroman porast cijena plavog dizela i umjetnih gnojiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 04:34