IZAŠLI NA ULICE

Španjolci razuzdano proslavili kraj dugog lockdowna, epidemiologinja: ‘Pandemija daleko od kraja‘

Tisuće mladih su u gradovima poput Madrida, Barcelone i Bilbaa izašle na ulice te se zabavljali uz alkohol čitavu no
Slavlje na ulicama Barcelone
 Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Nakon što su Španjolci razuzdano proslavili okončanje šest mjeseci dugog lockdowna u nedjelju, ne obazirući se previše na preporuke o nošenju maski ili održavanja distance, vodeća španjolska epidemiologinja upozorila je svoje sunarodnjake da je pandemija daleko od kraja.

Predsjednica španjolskog društva epidemiologa Elena Vanessa Martinez je u izjavi za dnevni list El Pais upozorila da još ima mnogo zaraženih koji mogu prenositi virus, te napomenula da veći broj kontakata može dovesti i do više zaraza.

"U ovoj sam situaciji zabrinuta zbog osjećaja lažne sigurnosti stvorenog objavom kraja izvanrednog stanja i noćnog policijskog sata", rekla je Martinez.

U nedjelju je u Španjolskoj ukinuta većina ograničenja, uključujući noćni policijski sat na razini cijele države. Zabrana kretanja noću tako je ukinuta u većini španjolskih gradova i regija no u nekima je ostala na snazi.

Ponovno je dopušteno putovanje po Španjolskoj, kao i obiteljski posjeti.

image
Slavlje na ulicama Barcelone
Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia
image
Slavlje u Barceloni
Jordi Boixareu/Zuma Press/Profimedia

"Konačno mogu posjetiti svog sina, moju snahu i moje unuke u Cadizu", rekla je Asuncion, 82-godišnja udovica.

Na oprez je pozvala i španjolska vlada lijevog centra. "Pandemija još nije gotova", rekla je zamjenica premijera Carmen Calvo u subotu.

Dužnosnici su zabrinuti da bi se mogla ponoviti prošla godina. Vlada je u lipnju prošle godine objavila "novo normalno" stanje uz ublažavanje mnogih ograničenja, no do studenog broj zaraženih ponovno je znatno porastao te je morala uvesti izvanredno stanje, što je pravni temelj za uvođenje ograničenja.

Čim je u subotu u ponoć prestalo izvanredno stanje, a time i policijski sat, tisuće mladih su u gradovima poput Madrida, Barcelone i Bilbaa izašle na ulice te se zabavljali uz alkohol čitavu noć. Gradska policija u Madridu morala je rastjerati gomilu s glavnog madridskog trga Puerta del Sol. Dosad su smjeli biti na ulicama do 23 sata, i to maksimalno šest osoba zajedno, a u protivnom bi bili kažnjeni novčano.

Od početka pandemije u Španjolskoj se inficiralo 3,5 milijuna stanovnika od kojih je umrlo njih 78.800.

image
Slavlje u Barceloni
Jordi Boixareu/Zuma Press/Profimedia
image
Slavlje u Barceloni
Jordi Boixareu/Zuma Press/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 10:55