JUTRO NAKON IZBORA

Španjolci se uplašili ulaska frankonostalgičara u vladu pa su začepili nos...

Niti jedna od opcija nema dovoljno ruku da sastavi vladu. Najbliže tome je Narodna stranka (PP)

Pedro Sanchez, Alberto Nunez Feijoo, Yolanda Diaz i Santiago Abascal

 Thomas Coex/Afp

Stara narodna izreka da je „zora mudrija od večeri” nije se ispostavila pretjerano točnom ovog postizbornog ponedjeljka u Španjolskoj. Dojmovi se još sabiru, reakcije na rezultate nižu, no postaje sve jasnije da Iberski poluotok čeka jedan period velike političke neizvjesnosti.

Jer, jasnog izbornog pobjednika nema.

Nakon 100 posto obrađenih listića, opozicijska Narodna stranka (PP) Alberta Núñeza Feijóoa osvojila je 136 zastupničkih mjesta, dok su socijalisti aktualnog premijera Pedra Sáncheza dobili 122. Ultrakonzervativna stranka Vox, zbog koje se i diglo toliko prašine ovog izbornog ciklusa, u novi će saziv španjolskog parlamenta poslati 33 zastupnika, dok će radikalno lijeva platforma Sumar potpredsjednice Sanchezove vlade Yolande Díaz računati na 31 mandat.

Za parlamentarnu većinu potrebno je 176 ruku, a jednostavnom matematikom može se zaključiti kako baš nitko nije ni blizu toj brojci.

image

Alberto Nunez Feijoo

Oscar Del Pozo/Afp

Iako su predizborne i izlazne ankete PP-u i Voxu najavljivale dovoljno mandata za (relativno) stabilnu vladajuću većinu, ispostavilo se da su se Španjolci ipak uplašili radikalne desnice pa su začepili nos i glasali za nepopularnog progresivnog premijera kako bi blokirali dolazak frankonostalgičara u vladu.

Stožerom PP-a u izbornoj se noći orila pjesma Black Eyed Peasa koja je najavljivala „da će noćas biti sjajna noć”, ali se na licima španjolskih narodnjaka moglo razaznati i više nego očito razočaranje.

- Vrlo sam ponosan na naš rezultat – zaključio je Núñez Feijóo nedugo nakon ponoći, u govoru koji je trebao biti pobjednički, ali je imao jednu neuobičajeno defenzivnu notu.

Prema španjolskom izbornom sustavu, njemu će kralj Filip nakon inauguralne sjednice novog saziva parlamenta predviđene 17. kolovoza, kao izbornome pobjedniku prvome ponuditi priliku da dođe do magičnog broja 176.

No, da će put biti težak, strmovit i potencijalno nedostižan, svjestan je i sam Feijóo.

- Uvijek do sada su relativni pobjednici postajali premijeri, bilo koji drugi scenarij bila bi velika anomalija naše demokracije – rekao je čelnik demokršćanina, istaknuvši kako „jedino što želi je poštedjeti Španjolsku neizvjesnosti koja joj prijeti zbog postizborne pat pozicije”.

image

Pristaše Alberta Nuneza Feijooa u Madridu

Oscar Del Pozo/Afp

Naime, niti jedna od opcija nema dovoljno ruku da sastavi vladu. Najbliže tome je Feijóo, no sve i da dobije podršku Voxa, i dalje mu nedostaje 7 ruku koje može dobiti jedino od manjinskih i regionalnih stranaka, a one ne djeluju pretjerano zainteresirane za suradnju s ultranacionalistima Santiaga Abascala.

Sánchezu, pak, nedostaje još više do novog mandata na čelu zemlje. Čak i da dogovori suradnju s platformom Sumar, koja mu i jest prirodni koalicijski partner u ovim okolnostima, trebao bi dobiti i podršku svih manjinskih stranaka čime bi nastala „kupus koalicija”.

- Iako je Sanchez izgubio izbore, i dalje može blokirati formiranje nove vlade. Još gore, uz pomoć komunista, terorista i separatista, može i ostati na vlasti – bijesno je zaključio Abascal u svom postizbornom obraćanju, prilikom kojeg je uputio čestitke relativnom pobjedniku Feijóou.

- Reakcionistički blok je podbacio – pobjedonosno je zaključio poraženi premijer Pedro Sánchez, istaknuvši naglasivši da su „Španjolci jasno dali do znanja da žele nastaviti gledati prema budućnosti”.

Sánchez se, tako, još jednom ispostavio kao vrlo snalažljiv, izuzetno mudar i politički vrlo žilav lider, kojeg se ne smije prerano otpisati.

Da se razumijemo, on će teško ostati na vlasti. No, nakon izbornog poraza krajem svibnja odlučio se na rizičan korak koji mu se, još jednom porazu unatoč, ipak isplatio. Njegova pobjeda, naime, ne krije se u rezultatu PSOE-a, već u činjenici da su se karte posložile tako da opozicija ne može do vladajuće većine. Ako ništa drugo, Sánchez će ostati na čelu tehničke vlade dok se ne iskristalizira situacija, što bi moglo potrajati i mjesecima.

Pregovori o formiranju nove vlade službeno će započeti sredinom kolovoza, ali neslužbeno su započeli i prije nego što su vodeći akteri sinoć stavili točku na svoje postizborne govore. Kralj Filip će Feijóou prvome ponuditi šansu sastavljanja vladajuće koalicije. Postoji mogućnost da Feijóo tu šansu odbije uz argument da nema dovoljno ruku, što je učinio njegov prethodnik, Mariano Rajoy, 2015. godine. U tom bi slučaju šansa bila dana drugome po redu – Pedru Sánchezu.

El Guapo je tako postao El Gato s devet života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 20:39