KORONAKAOS

Španjolci u očaju pokušavaju spasiti sezonu: ‘Ako treba, svakom turistu ćemo platiti test‘

Velika Britanija uvela je dvotjednu samoizolaciju za putnike koji se vraćaju iz Španjolske
 Jaime Reina/AFP

Španjolski hoteli rekli su u ponedjeljak da će platiti testiranje na koronavirus stranim turistima nastojeći ih tako privući na ljetovanje nakon britanske odluke o obveznoj dvotjednoj samoizolaciji za putnike koji dolaze iz Španjolske suočene s novim valom zaraze.

Velika Britanija u subotu je šokirala hotelijere i turiste uvođenjem neočekivane dvotjedne samoizolacije za putnike koji se vraćaju iz Španjolske, što je snažan udarac za već oslabljenu španjolsku turističku sezonu.

"To nije samo nepravedno, već je potpuno nelogično i nesmotreno", poručio je CEHAT, najveće španjolsko udruženje hotela.

CEHAT predlaže sustav recipročnog testiranja širom Europe koji bi omogućio veću sigurnost za putnike, radnike i osobe koje žive u turističkim odredištima.

"Spremni smo snositi taj trošak", rekao je predsjednik CEHAT-a Jorge Marichal u videu objavljenom na društvenim mrežama

Od ukidanja karantene prije mjesec dana Španjolska se bori s rastućom pandemijom, a broj dnevno zaraženih približio se 1000 do kraja prošlog tjedna.

Međutim, budući da je većina novih slučajeva koncentrirana u sjeveroistočnim pokrajinama Kataloniji i Aragonu, a nekoliko drugih regija ima manju stopu aktivnih slučajeva nego Velika Britanija, uvođenje karantene za sve putnike iz Španjolske kritizirano je kao neproporcionalna mjera.

"Ne postoje li drugi pametniji, tehnološki načini za suočavanje s ovom situacijom na fokusiraniji način", zapitao je Emilio Gallego iz španjolskog udruženja ugostitelja.

Britanski The Sun objavio je da London razmatra izuzimanje Baleara i Kanarskih otoka, gdje je manji broj zaraženih, iz spomenute mjere, nakon lobiranja vlade u Madridu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 09:23