COVID-19

Španjolska će aplikaciju za praćenje zaraženih koronavirusom predstaviti u rujnu

Španjolska koristi novi sustav koji su razvili Google i Apple, a koji zadržava podatke na pojedinačnim uređajima
 Pau Barrena/AFP

Madrid planira predstaviti aplikaciju za praćenje zaraženih koronavirusom u rujnu, nakon što je u ponedjeljak pilot-aplikacija pokazala da može otkriti gotovo dvostruko više potencijalnih infekcija nego što se može ljudskim praćenjem zaraze.

U odsustvu cjepiva ili lijeka države koriste Bluetooth tehnologiju kako bi stanovnici bili upozoreni da je netko s kim su bili u kontaktu pozitivan na koronavirus.

Španjolska koristi novi sustav koji su razvili Google i Apple, a koji zadržava podatke na pojedinačnim uređajima kako bi se osigurala privatnost.

Pomoću tog sustava žele napraviti aplikaciju, koju su testirali u simuliranoj epidemiji u srpnju na malom otoku La Gomera smještenom pored popularnog turističkog odredišta Tenerife na Kanarima.

Sada vlada planira ponuditi aplikaciju pokrajinskim zdravstvenim vlastima koje bi ju mogle osposobiti do sredine rujna, a i ranije u područjima ovisnima o turizmu te u područjima gdje raste broj zaraženih, kazala je Carme Artigas, državna tajnica za digitalizaciju i umjetnu inteligenciju.

"Aplikacija vidi više nego što mi vidimo jer mi pamtimo samo kontakte s osobama koje znamo, dok aplikacija pamti i kontakte s nepoznatima", kazala je Aartigas.

"To je anonimno i puno manje nametljivo od primanja poziva od nekoga tko želi rekonstruirati sve što ste radili u posljednjih 15 dana", dodala je.

Oko 3200 ljudi skinulo je aplikaciju i sudjelovalo u istraživanju.

Sudionici su anonimno upisali nasumično podijeljene kodove u aplikaciju, od kojih su neki lažno predstavljali pozitivan test na covid-19, nakon čega je bio obaviješten svatko tko je proveo najmanje 15 minuta sa zaraženom osobom, udaljen 2 metra ili manje od te osobe.

Za svaku virtualno pozitivnu osobu aplikacija je identificirala u prosjeku 6,4 kontakta, poručilo je priopćenjem ministarstvo u kojemu radi Artigas, dok je ljudskim praćenjem ustanovljeno 3,5 kontakata zaraženih osoba na Kanarima.

Pandemija je bila suzbijena u Španjolskoj uz stroge restriktivne mjere, ali u posljednje vrijeme broj zaraženih raste te je u petak zabilježeno rekordnih 1.525 novih slučajeva nakon ukidanja karantene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:58