PROŠIRENJE SPORAZUMA

Španjolska farmaceutska kompanija Rovi proizvodit će sastojke za cjepivo protiv covida-19

Rovi će novom proizvodnom linijom u tvornici u Granadi proširiti kapacitete koji će mu omogućiti proizvodnju aktivnih tvari
 Javier Soriano/AFP

Španjolska farmaceutska kompanija Rovi objavila je u ponedjeljak da će proizvoditi aktivne sastojke za Modernino cjepivo protiv covida-19, proširujući dosadašnji sporazum o punjenju cjepiva u ampule sastojcima dopremljenima iz Švicarske.

Rovi će novom proizvodnom linijom u tvornici u Granadi proširiti kapacitete koji će mu omogućiti proizvodnju aktivnih tvari za do 100 milijuna doza cjepiva godišnje.

Prema sporazumu, dio Moderninog cjepiva više neće morati putovati stotine kilometara kroz Europu da bi se punio u tvornici u Španjolskoj u vlasništvu farmaceutske tvrtke Lonza.

Lonzina švicarska proizvodnja do sada se slala Roviju na „punjenje i doradu“ ili u francuski pogon švedskog proizvođača lijekova Recipharm, napominje Reuters.

Gotova cjepiva isporučivat će se Europi, Kanadi, Južnoj Koreji, Japanu i drugim zemljama, uz izuzetak SAD-a.

Kompanija nije objavila iznos ulaganja u novu proizvodnu liniju. Lonza je priopćila da ju je svaka nova proizvodna linija stajala oko 70 milijuna švicarskih franaka (76 milijuna dolara) i da je svaka zaposlila 60 do 70 radnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:24