KORONA U EUROPI

Španjolska i Italija obaraju sve rekorde, raste i broj umrlih, Belgija zatvara kafiće i restorane

Italija je u petak registrirala 10.010 novih slučajeva koronavirusa u 24 sata, što je najviši broj od početka pandemije
A man undergoes a swab test for coronavirus at a drive-through testing site of the Santa Maria della Pieta hospital in Rome on October 12, 2020 (Photo by Tiziana FABI/AFP)
 Tiziana Fabi

Španjolska je u petak registrirala najveći broj novih slučajeva koronavirusa u 24 sata od početka pandemije, s njih potvrđenih 15.186.

Ipak, naglašavaju tamošnje vlasti, broj se ne može u potpunosti komparirati s onima na početku pandemije jer se otad broj testiranja uvelike povećao.

Postotak pozitivnih u ukupnom broju testiranih je visokih 11, objavilo je ministarstvo zdravstva u Madridu. Došlo je i do velikog povećanja broja umrlih s 222 nova slučaja povezana s covidom u petak. Sada Španjolska ima ukupno 33.500 smrtnih slučajeva.

U toj zemlji je ukupno od početka pandemije zaraženo preko 920.000 ljudi, na ukupno 47 milijuna stanovnika koliko ih živi u Španjolskoj.

Broj novozaraženih u sedam dana na 100.000 stanovnika je 133. Njemačka je primjerice na 37.

Rekordi padaju i u Italiji

Italija je u petak registrirala 10.010 novih slučajeva koronavirusa u 24 sata, objavilo je ministarstvo zdravstva, što je najviši broj od početka pandemije.

U četvrtak je ta zemlja također imala rekordni broj od 8804 novooboljelih.

Ministarstvo je objavilo i da je 55 osoba umrlo, što je niži broj nego dan ranije kada ih je bilo 83 a daleko niži od vrhunca pandemije u ožujku i travnju kada je dosegnut rekord od više od 900 smrtnih slučajeva u jednom danu.

Broj ljudi na intenzivnoj njezi se povećava, i u petak ih je 638. Za usporedbu, u drugoj polovici srpnja na intenzivnoj njezi bilo je prosječno oko 40 ljudi.

Talijanska vlada u utorak je nametnula nove mjere vezane uz okupljanja, posjete restoranima i bavljenje sportom, u pokušaju da uspori širenje infekcije.

Neki smatraju da su mjere previše ograničene i dio lokalnih čelnika poziva na agresivnije akcije u njihovim pokrajinama.

Premijer Giuseppe Conte isključio je ponovno uvođenje nacionalnog 'lockdowna', ali ministri u vladi mogli bi se sastati tijekom vikenda kako bi razgovarali o jačanju sadašnjih mjera, rekao je jedan izvor.

Belgijske bolnice pune

Barovi i restorani zatvorit će se u ponedjeljak u Belgiji na četiri tjedna kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, rekao je za mrežu RTBF potpredsjednik vlade Georges Gilkinet nakon krizne sjednice kabineta.

Dosad barovi nisu radili samo u briselskoj regiji i ta mjera ostaje na snazi do početka studenog. Proširena je na teritorij čitave zemlje i odnosi se i na restorane. Ministar je rekao da se odlukom o zatvaranju tih mjesta koje su stručnjaci ocijenili "najvećim širiteljima" virusa, želi "apsolutno" spriječiti nova karantena nakon one proljetos.

No, dodao je, "situacija je teška u zdravstvenom pogledu", "moramo spriječiti preopterećenje našeg zdravstvenog sustava".

"Naše bolnice su pune", istaknuo je ministar za mobilnost.

"Brojevi su visoki kao i u ožujku kada smo donijeli odluku o karanteni, a to želimo spriječiti po svaku cijenu".

Belgijska vlada odlučila je i uvesti policijski sat od ponoći do 5 ujutro, koji će trajati sljedećih mjesec dana. Belgija koja ima 11,5 milijuna stanovnika, ima ukupno 191.959 zaraženih koronavirusom i 10.327 umrlih, što je svrstava među europske zemlje najpogođenije pandemijom.

Broj hospitalizacija se naglo povećao zadnjih dana, što je posljedica znatnog porasta infekcija od rujna, posebice u Bruxellesu i u frankofonim pokrajinama.

Sedam mrtvih i 609 bolesnih u Crnoj Gori

Crnogorske zdravstvene vlasti zabilježile su u petak novih 609 oboljelih od koronavirusa, te sedam umrlih.

Za polovicu novozaraženih infekcija je potvrđena u laboratorijima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, a za drugu polovicu u Njemačkoj kamo su uzorci poslani na analizu zbog preopterećenosti crnogorskog sustava.

"U Crnoj Gori trenutno su aktivna 4484 slučaja, što je na sto tisuća stanovnika stanovnika 712“, priopćile su zdravstvene vlasti te zemlje.

I dalje je najviše inficiranih na dnevnoj razini u Podgorici, pa je glavni grad Crne Gore u kojem živi trećina stanovništva te zemlje na rubu ulaska u „crvenu zonu“ po broju novozaraženih.

U „crvenoj zoni“, koja predviđa zatvaranje ugostiteljskih objekata i uvođenje policijskog sata, trenutno su četiri grada: Kolašin, Budva, Pljevlja i Ulcinj, a očekuje sa da će odluka o njihovom „zatvaranju“ biti donesena tijekom vikenda.

Takve mjere dale su rezultate u Nikšiću, Beranama i Andrijevici, gdje je broj novoinficiranih smanjen, pa su i početkom tjedna ublažene mjere u tim gradovima.

Crnogorske zdravstvene vlasti nedavno su označile masovna politička okupljanja uoči i nakon parlamentarnih izbora održanih 30. kolovoza kao razlog naglog širenja zaraze koronavirusa u toj zemlji te su pozvale inspekcijske organe da kazne organizatore tih skupova.

Procjena je da se tada u jednom tjednu na skupovima vlasti i oporbe na crnogorskim ulicama našlo više od 100 tisuća ljudi, što je skoro petina populacije te zemlje.( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 01:57