NOVA ODLUKA

Španjolska i Portugal vraćaju restrikcije za britanske turiste: Brine ih ‘delta soj‘ koji se ubrzano širi

Turisti koji žele ući u Španjolsku morat će imati negativan PCR test, a u Portugalu će morati biti cijepljeni ili ići u karantenu
Aerodrom Heathrow u Londonu
 Aaron Chown/Pa Images/Profimedia

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u Velikoj Britaniji, Španjolska će ponovno tražiti negativan PCR test od britanskih turista koji žele ući u zemlju, a i Portugal je odlučio tražiti od Britanaca da budu cijepljeni ili će morati u karantenu, prenose agencije.

Odluka je donesena nakon što je London uključio Baleare na "zeleni popis" sigurnih odredišta, što znači da će od srijede Britanci biti oslobođeni karantene po povratku s tog arhipelaga.

To znači da se može očekivati boom rezervacija Britanaca na Balearima. Godine 2019. ondje je ljetovalo 3,7 milijuna Britanaca od ukupno 13,7 milijuna stranih turista na tim otocima.

Budući da su Baleari jedina španjolska regija na "zelenom popisu", Britanci koji će posjetiti druge dijelove Španjolske morat će po povratku u domovinu u karantenu.

Upozorivši na "negativan razvoj" zdravstvene situacije u Britaniji zbog delta varijante virusa, španjolski premijer Pedro Sanchez kazao je u ponedjeljak za španjolski radio Cadena Ser da će britanski turisti koji dolaze na odmor na Baleare morati biti "u potpunosti cijepljeni ili imati negativan PCR test", prenosi AFP.

Odluka stupa na snagu u roku od 72 sata.

Nova pravila vrijedit će za sve britanske turiste koji žele posjetiti bilo koju španjolsku regiju, pojasnila je španjolska ministrica vanjskih poslova na Twitteru.

Godine 2019. Španjolsku je posjetilo 18 milijuna Britanaca.

Kako prenosi BBC, i Britanci koji žele posjetiti Portugal morat će u dvotjednu karantenu ako ne budu imali dokaz da su u potpunosti cijepljeni dva tjedna prije dolaska.

Pravilo stupa na snagu u ponoć.

Portugal je trenutačno na britanskom žutom popisu što znači da povratnici moraju ići na dva testiranja i deset dana u karantenu.

Odluka se odnosi samo na kopneni Portugal, ne na Madeiru.

Hong Kong je također zabranio sve putničke letove iz Ujedinjenog Kraljevstva od 1. srpnja proglasivši zemlju "ekstremno visoko-rizičnom".

I Njemačka želi da Europska unija uvede restrikcije za britanske turiste. List Times je objavio da kancelarka Angela Merkel želi odrediti Britaniju kao "zemlju koja je razlog za brigu" zbog brzo šireće delta varijante virusa. O tome će još biti riječi između visokih europskih i nacionalnih dužnosnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 10:20