IZOLIRAN SLUČAJ

Španjolska izvijestila o slučaju ‘kravljeg ludila‘, životinja je odmah eutanizirana

Meso životinje nije ušlo u prehrambeni lanac pa nije predstavljalo nikakav rizik za javno zdravlje

Ilustarcija

 Gianluigi Guercia/Afp

Španjolska je izvijestila o slučaju atipične goveđe spongiformne encefalopatije (BSE) kod eutanizirane krave u Galiciji, objavila je u petak Svjetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH).

Bolest poznata pod nazivom ‘kravlje ludilo‘ utvrđena je kod 22-godišnje krave eutanazirane zbog znakova bolesti koji nisu povezani s BSE-om, priopćio je WOAH sa sjedištem u Parizu, pozivajući se na informacije španjolskih vlasti.

Slučaj je izoliran, a meso životinje "nije ušlo u prehrambeni lanac pa nije predstavljalo nikakav rizik za javno zdravlje niti je zahtijevalo ikakve preventivne zdravstvene mjere", objavila je regionalna zdravstvena služba Galicije na svojoj web stranici.

Konzumiranje mesa životinje oboljele od ‘kravljeg ludila‘ može kod ljudi izazvati smrtonosnu Creutzfeldt-Jakobovu bolest.

Atipična goveđa spongiformna encefalopatija javlja se sporadično i spontano kod starijih krava, dok je druga, tipična varijanta obično povezana s kontaminiranom stočnom hranom.

Početkom veljače Nizozemska je izvijestila o slučaju BSE-a na stočnoj farmi čiju lokaciju nije navela, istaknuvši tek da meso oboljele životinje nije dospjelo u prehrambeni lanac pa nema opasnosti za javno zdravlje, podsjeća Reuters.

To je bio prvi slučaj atipičnog BSE-a registriran u Nizozemskoj od 2011. godine.

‘Klasična‘ varijanta prvi je puta registrirana u Britaniji 1986. godine, a izazvali su je životinjski proteini u stočnoj hrani.

U devedesetim godinama ‘kravlje ludilo‘ pojavilo se na nizu farmi u Britaniji i u drugim europskim zemljama, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:22