EUROFIGHTERI ZA KANARE

Španjolska kupuje 20 najmodernijih borbenih aviona Eurofighter, čini se da ih neće koštati suludo skupo

Program Halcon, kako Španjolci nazivaju ovaj projekt, uključuje 16 jednosjeda i četiri dvosjeda, svi opremljeni radarima e-scan

Eurofighter zračnih snaga Španjolske - riječ je o borbenom avionu 4+ generacije koji proizvodi europski konzorcij na čelu s tvrtkom Airbus

 Nir Ben-yosef/photostock-israel/Sciencephoto/Profimedia/Nir Ben-yosef/photostock-israel/Sciencephoto/Profimedia

Španjolska bi trebala dobiti 20 zrakoplova Eurofighter koji će zamijeniti seriju američkih F-18 kojima zračne snage zemlje upravljaju s Kanarskih otoka, prema Airbus Defense and Space, najvećoj tvrtki industrijskog konzorcija koji proizvodi zrakoplov, prenosi Defence News.

Potpisivanje ugovora od 2 milijarde eura na manifestaciji Berlin Air Show u četvrtak, dio je šireg španjolskog plana zamjene zastarjele flote od oko 70 F-18 Boeingove proizvodnje. Budući da su i španjolske tvrtke među onima koje sudjeluju u proizvodnji tih aviona te s obzirom na činjenicu da Madrid već koristi Eurofightere, cijena za 20 novih borbenih aviona zapravo i nije toliko velika, kada se uspoređuje s cijenama usporedivih borbenih aviona (na primjer, Bugarsku će otprilike toliko koštati 16 novih F-16-ica).

Eurofighter je imao neku vrstu jamstva za zamjenu najstarijih španjolskih zrakoplova proizvedenih u SAD-u i stacioniranih na popularnom turističkom otoku Gran Canaria, a vlada u Madridu odobrila je kupnju krajem 2021. godine.

Program Halcon, kako Španjolci nazivaju ovaj projekt, uključuje 16 jednosjeda i četiri borbene letjelice s dva sjedala, svi opremljeni radarima e-scan. S obzirom na početak isporuka 2026. godine, novi ugovor će povećati španjolsku flotu Eurofightera na 90, kako navodi Airbus, jedna od kompanija koje su razvile ovaj višenamjenski borbeni zrakoplov.

NATO Eurofighter and Tornado Management Agency (NETMA), upravljačko tijelo za program Eurofighter Typhoon Weapon System, predstavlja četiri glavne vlade uključene u program - Njemačku, Ujedinjenu Kraljevinu, Italiju i Španjolsku.

Modernizacija kao odskočna daska

Eurofighter GmbH sa sjedištem u Njemačkoj, koji je dobavljač, predstavlja industrije koje sudjeluju u zemljama članicama, predvođene Airbus Defence and Space za Njemačku i Španjolsku, BAE Systems za Ujedinjenu Kraljevinu i Leonardo za Italiju.

Ugovor potpisan 23. lipnja u Berlinu također uključuje 48 mlaznih motora EJ200, koje prodaje konzorcij vodećih proizvođača motora iz četiri zemlje u programu, navodi se u priopćenju Eurofightera GmbH.

Španjolski Eurofighteri sastavljeni su u Airbusovom mjestu Getafe, južno od Madrida.

"Ova dodatna narudžba jača opredijeljenost Španjolske ne samo prema Eurofighteru, već i prema njegovom razvoju i industrijskom okruženju", rekao je Mike Schoellhorn, izvršni direktor Airbus Defence and Space.

Airbus je definirao modernizaciju svoje flote Eurofightera kao odskočnu dasku prema Budućem sustavu za zračnu borbu (Future Combat Air System) ili FCAS, njemačko-francusko-španjolskom programu koji je trebao zamijeniti ovaj tip u Njemačkoj i Španjolskoj te Rafale u Francuskoj.

Taj je program, međutim, bio 'na ledu' zbog zahtjeva francuskog Dassaulta, proizvođača Rafalea, u vezi industrijskog vodstva projekta, za koje su čelnici Airbusa rekli da ga ne mogu prihvatiti jer bi ih to prisililo da napuste vlastite ključne poslovne linije u području zrakoplovnih sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:56