SNIMKA SE PROŠIRILA

Španjolska ministrica optužila Rubialesa za seksualno nasilje nad nogometašicom koju je poljubio u usta

- Ne prihvaćajmo da je davanje poljupca bez pristanka nešto ‘što se događa‘. To je oblik seksualnog nasilja, kaže Montero

Španjolska ministrica za rodnu jednakost Irene Montero smatra da je španjolska nogometašica Jenni Hermoso bila u nedjelju žrtva "seksualnog nasilja" kada ju je tijekom dodjele medalja na Svjetskom prvenstvu predsjednik Španjolskog nogometnog saveza poljubio u usta bez njenog dopuštenja.

"Ne prihvaćajmo da je davanje poljupca bez pristanka nešto ‘što se događa‘. To je oblik seksualnog nasilja koji mi žene trpimo svakodnevno, a koji je nevidljiv", poručila je Montero (35) preko Twittera.

Španjolska ženska nogometna reprezentacija pobijedila je u nedjelju s 1-0 Englesku u finalu Svjetskog prvenstva igranom u australskom Sidneyu.

Prije nego su podigle pobjednički pehar, igračice su jedna po jedna primale zlatne medalje. Na podiju, među osobama koje su tom prilikom čestitale igračicama, nalazio se i predsjednik saveza Luis Rubiales (45). Kada je naišla igračica Jenni Hermoso (33), zagrlio ju je i rukama privukao njenu glavu k sebi pa ju poljubio u usta, nakon čega se smijao.

"To ne možemo prihvatiti kao nešto normalno. Zadaća čitavog društva je da to ne bude normalna pojava. Pristanak mora biti u središtu. Samo ‘Da‘, jest ‘Da‘", napomenula je Montero, članica lijeve stranke Unidas Podemos.

Televizijska snimka Rubialesovog čina ubrzo se proširila društvenim mrežama.

Napadačica Hermoso, koja igra za meksički klub Pachuca, kasnije je u svlačionici u izravnom prijenosu preko Instagrama smijući se rekla: "Eh, nije mi se svidjelo". Netko joj je u svlačionici pokazivao video isječak tog trenutka na što je ona odgovorila: "Što ja radim? Pogledaj me, pogledaj".

Brojni gledatelji su preko društvenih mreža optužili Rubialesa, koji je od 2018. na funkciji predsjednika saveza, za neprimjereno ponašanje.

Političar Pablo Echenique, također član stranke Unidas Podemos, naveo je preko Twittera da bi taj čin mogao biti kazneno djelo jer je Rubiales "dao poljubac nogometašici bez njenog pristanka, zgrabivši ju za glavu".

Hermoso, koja je tijekom karijere igrala za Atletico Madrid i Barcelonu, u 70. minuti utakmice s Engleskom nije iskoristila jedanaesterac pri vodstvu Španjolske od 1-0. Ona je upisala više od sto nastupa za Španjolsku.

Španjolke su pobjedom osvojile svoj prvi naslov svjetskih prvakinja.

"Rubiales je također slavio pobjedu primajući se za testise dok je (u počasnoj loži) stajao pored španjolske kraljice i princeze", naveo je Echenique.

Objavio je video na kojem se vidi kako Rubiales stoji pored maloljetne princeze Sofije i njene majke kraljice Letizije te euforično stišće šake. Trenutak u kojem se navodno vulgarno primio za testise, obraćajući se engleskim nogometašicama, ne vidi se jasno na objavljenoj snimci.

Rubiales se nije očitovao o optužbama i svom ponašanju. U svlačionici je igračicama obećao putovanje na turistički otok Ibizu, pokazuje snimka s Instagrama jedne od igračica.

Španjolski nogometni savez je na kraju poslao novinskoj agenciji EFE izjavu igračice Hermoso u kojoj ona traži da se zaključi ova tema, te da je poljubac bio "obostran" i "spontan".

"Bio je to obostrani čin, potpuno spontan, zbog ogromne sreće zbog osvojenog Svjetskog prvenstva. Predsjednik i ja imamo odličan odnos, njegovo ponašanje prema svima nama je bilo za ‘deset‘ pa je to bila jedna prirodna gesta srdačnosti i zahvale", riječi su Jenni Hermoso navedene u priopćenju saveza.

"Nije potrebno više razmišljati o prijateljskoj gesti zahvale. Osvojile smo Svjetsko prvenstvo pa nećemo skretati od bitnoga", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:56