MIGRANTSKA KRIZA

Španjolska ministrica žestoko napala Maroko: ‘Manipulirate maloljetnicima‘

Od 17. svibnja najmanje je 8000 migranata, među kojima velik broj mladih, nezakonito ušlo u španjolsku enklavu Ceutu
 Antonio Sempere

Španjolska ministrica obrane Margarita Robles optužila je u subotu Maroko da je iskoristio stotine maloljetnika kako bi povrijedili španjolsku granicu kada su početkom prošlog tjedna u španjolsku enklavu Ceutu ušle tisuće migranata, nazivajući to "neprihvatljivim".

"Jedna stvar je jasna: neprihvatljivo je da se maloljetnike iskorištava kao sredstvo kako bi se povrijedile teritorijalne granice Španjolske", rekla je ministrica na javnoj televiziji RTVE, na svečanosti u prigodi Dana oružanih snaga.

Od 17. svibnja najmanje je 8000 migranata, među kojima velik broj mladih, nezakonito ušlo u španjolsku enklavu pošto su ih prethodno propustili marokanski graničari.

Većina ih je vraćena, ali je više od 800 maloljetnih Marokanaca ostalo u Ceuti, gdje mnogi lutaju ulicama. Vlasti u Ceuti pokušavaju pronaći njihove roditelje i organizirati im povratak, što nije lako.

"To je neprihvatljivo", kako u pogledu "međunarodnih, tako i humanitarnih zakona", dodala je Robles.

"Nijedna zemlja koja se zauzima za dobrosusjedske odnose ne može na taj način iskorištavati maloljetnike", rekla je ogorčeno.

Španjolska je uvijek bila "među zemljama koje pomažu Maroku, ali i mi od njega tražimo poštovanje, jer to je ključ koegzistencije", dodala je ministrica.

Madrid ocjenjuje da je među migrantima bilo 1500 maloljetnika, a humanitarna organizacija Amnesty International spominje broj od 2000. Vlasti u Ceuti optužuju Maroko da manipulira mladima kako bi ih naveli na prelazak granice i tako pritisnuli Madrid u situaciji diplomatske krize dviju zemalja, koja je izbila zbog toga što Brahim Ghali, čelnik Fronte Polisario, pokreta koji se bori za neovisnost Zapadne Sahare, boravi na španjolskom teritoriju.

Tisuće migranata prešle su granicu pošto su ih marokanski graničari namjerno pustili, što se smatra odgovorom na prijam čelnika Polisarija radi liječenja u Španjolskoj.

Tako velik priljev ljudi potaknuo je bojazan od širenja epidemije koronavirusa, ali je u petak prijavljeno tek 39 'uvezenih' slučajeva, navodi ministarstvo zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:26